Pistacie – tips og viden om den geniale grønne nød

Pistacienødder indgår i mange lækre italienske, mellemøstlige og asiatiske retter. Den lille lysegrønne nød smager så skønt, kan både bruges i det søde og det salte køkken, og så har den ligesom andre nødder gode ernæringsmæssige kvaliteter.

Pistacienødder har været dyrket i tusindvis af år og spist af mennesker mindst siden bondestenalderen af gode grunde, og netop nu er pistacieproduktionen på verdensplan i vækst.

Det stedsegrønne pistacietræ er nemlig tørketålende og ekstremt hårdfør, og det er eftertragtede egenskaber i disse år, hvor klimaforandringerne påvirker fødevareproduktionen og reducerer høstudbyttet af mange afgrøder.

Her kan du få mere at vide om den lille geniale nød og inspiration til, hvordan du kan bruge pistacienødder i din daglige madlavning.

 

Pistacie – en robust afgrøde med en fremtid

Pistacienødden som afgrøde er i vækst på verdensplan på trods af klimaforandringerne, der ellers har reduceret mange andre afgrøder. Træet, der producerer den, er nemlig tørke- og salttolerant og kan tåle temperaturer på op til 45 grader.

Det robuste pistacietræ foretrækker åbne, tørre voksesteder med sandet, porøs jord rig på kalk, så dets rodsystem kan brede sig og vokse ned i mange meters dybde. På den måde kan træet nå grundvand i dybere jordlag og overleve lange perioder uden nedbør.

Det kan tage op til 10 år, før træet begynder at bære frugt, og op til 20 år før det når dets fulde potentiale, men til gengæld kan det blive op til 300 år gammelt og op til 10-12 meter højt under ideelle forhold.

Produktionen af den geniale lille nød er i vækst i mange egne, fx i det sydlige Europa. I Spanien er man eksempelvis for nylig begyndt at dyrke pistacienødder i stor skala i lyset af de drastiske klimaændringer i de sydligste regioner.

Hvor kommer pistacie fra?

Det stedsegrønne pistacietræ (Pistacia vera L.) tilhører familien Anacardiaceae og kommer oprindeligt fra de subtropiske egne i Mellemøsten og det centrale Asien. 

Perserne – i det nuværende Iran – dyrkede og værdsatte pistacienødderne som nogle af de første og eksporterede dem langs Silkevejen. Ifølge historiske kilder blev pistacienødder så højt værdsat af den legendariske dronningen af ​​Saba, at hun krævede alle pistacienødderne fra sine lande til sig selv og sit hof.

De romerske kejsere importerede pistacienødderne, og med romerrigets ekspansion blev pistaciedyrkningen introduceret til Middelhavsområdet. Sidenhen i middelalderen var det især de arabiske handelsmænd, der udbredte pistacienøddernes popularitet i Spanien og derfra til resten af Europa.

I dag er Iran og USA de vigtigste eksportlande, når det gælder pistacienødder. Herefter følger Tyrkiet, Kina, Syrien og tre EU-lande: Grækenland, Spanien og Italien.

Siciliens unikke Bronte pistacienødder 

På Sicilien vokser pistacietræerne på skråningerne af vulkanen Etna i provinsen Catania. Terroiret med den porøse og mineralholdige lavajord har ikke blot vist sig at give ideelle vækstbetingelser, men har også sat sit unikke præg på de sicilianske pistacienødder, der kendes på den aflange form og særligt søde smag.

I landsbyen Bronte for foden af Etna har landsbyboerne høstet pistacienødder siden 1600-tallet, og mere end halvdelen af landsbyboerne lever af at dyrke de eftertragtede Bronte pistacienødder. Pistacienødderne håndhøstes én efter én på de stejle skråninger i august og september, men kun hvert andet år. Pistacietræet er nemlig karakteriseret ved at have et såkaldt alternativt bæringsmønster ("biennial bearing"), hvor træet skiftes til at bære meget frugt det ene år og meget lidt eller ingen frugt det andet år.

Pistacieproduktionen på Sicilien udgør kun 1 % af verdens pistacieproduktion, men den er i absolut topklasse. Det er pistacienødder fra denne 1 %, som vi bruger til at fremstille vores sicilianske pistaciecreme i Oliviers & Co.
Siciliansk pistaciecreme fra Oliviers & Co

Er det sundt at spise pistacienødder?

Ja, men med måde. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser op til 30 gram usaltede nødder om dagen. Nødder har nemlig et højt indhold af det sunde fedt og har en forebyggende effekt på hjertekarsygdomme, fordi de indeholder værdifulde flerumættede omega-3 og omega-6 fedtsyrer, der beskytter det kardiovaskulære system.

Pistacienødder er også rige på vitamin B1 og B6, mineraler (kalium, fosfor) og sporstoffer (især kobber og mangan), og har en meget høj antioxidantkapacitet.

Med hensyn til makronæringsstoffer er pistacienødder rige på protein, og sammen med det høje indhold af de umættede fedtsyrer gør det dem til en fremragende snack for atleter.

Hver 100 g indeholder ca. 50g fedt (hvoraf 83 % er umættet), ca. 25g protein og 13g kulhydrater.

 

Hvordan kan pistacienødder spises?

Her får du tips til, hvordan du kan lade dig inspirere af det italienske, mellemøstlige og asiatiske køkken og selv bruge pistacienødder i din madlavning, både til de salte og de søde retter.

Som snack, til aperitif og tapas

Pistacienødderne er lækre som snack eller til aperitif, lige som de er eller let saltede. Også skønne på et tapasbord, fx i selskab med gode spiseoliven, tapenader og italienske kiks.

I salater

Brug fx lidt hele, groft hakkede eller knuste pistacienødder i dine citrussalater med avokado, i spidskåls- og rødkålssalater, salater med selleri og æble, i couscous- kikærte- og bulgursalater med frisk mynte, salater med rødbede og gedeost og melon, agurk og feta.

Find inspiration i vores salatopskrifter

I pesto

Pistaciepesto kan bruges som andre pestoer: til kiks, i sandwich, som topping eller i pastaretter og på pizza. Prøv fx den skønne italienske ret Pasta al pistacchio – simpelt og så godt!

I charcuteri

Pistacienødder bruges traditionelt i terriner, patéer og i mortadella. Det klassiske charcuteri med pistacienødder gør sig godt på en festlig buffet – hvad enten du kaster dig ud i selv at lave en terrine, fx med and, fasan eller svinekæber, eller du køber dig til lækkerierne hos din lokale specialbutik.

Til fisk

De knasende nødder er lækkert tilbehør til fisk. Prøv fx lidt knuste pistacienødder eller pistaciepesto til sushi, tun, hvid fisk, laks en papilotte og til kammusling carpaccio med granatæble og pistacie.

Til wok og nudelretter

Brug hele eller groft hakkede pistacienødder i wokretter og nudelretter som lækkert crunch – i stedet for eller i kombination med cashewnødder.

Til desserter og bagværk

Hele og knuste pistacienødder og ikke mindst den legendariske sicilianske pistaciecreme er en fantastisk ingrediens i mange desserter og bagværk – noget sicilianerne har udnyttet til fulde! Tænk bare på den klassiske sicilianske pistacieis og de berømte cannoli med cremet pistacie-fyld.

Brug den sicilianske pistaciecreme som fyld i fastelavnsboller, snurrer, croissanter, muffins, macarons, kager og fyldte chokoladecookies 

Prøv fx vores opskrift på citron-pistacie kage med hindbær

Som topping til kakaopandekager, chokoladebrownie og is og til trifli med appelsin – eller blot på toast.

Brug hele eller knuste pistacienødder i cookies og som drys på fine kager.

Hvordan laver man pistacie creme?

Pistaciecreme er lidt som en slags nutella – cremen er blot lavet med pistacienødder i stedet for hasselnødder. Forestil dig smagen af hvid chokolade med pistacienødder.

Vores pistaciecremer er lavet med de bedste sicilianske pistacienødder efter traditionelle sicilianske opskrifter. Vi har to forskellige: én helt klassisk og én, hvor pistacienødder er let ristede.

Find vores klassiske sicilianske pistacie creme her og vores sicilianske pistacie creme med ristede pistacienødder her

Hvordan laver man pistaciepesto?

Efter samme metode, som andre pestoer – ingredienserne knuses sammen med olie til en lækker cremet konsistens. Men i stedet for fx basilikum, pinjekerner og ost, tager de geniale pistacienødder hovedrollen. Da pestoen ikke indeholder ost, er den også mindre salt end andre pestoer.

Vores pesto à la pistache pesto indeholder hele 65 % sicilianske pistacienødder af højeste kvalitet, som efter den traditionelle metode bliver knust. Det giver vores pistaciepesto en lækker tekstur, som mange sætter pris på – og en skøn smag af masser af pistacienødder.

Find vores pistaciepesto her