Om olivenolie

Duft og smag! Den bedste måde at vælge en god ekstra jomfru olivenolie (læs mere om ekstra jomfru olivenolie i de næste spørgsmål) er simpelthen ved at dufte til den og give dig tid til at smage på den. Det er derfor, vi i Oliviers & Co på Gammel Kongevej altid har vores olivenolier åbne. Så kan du lære, gå på opdagelse og snuse og smage dig frem til dine favoritter. Vi har ikke noget at skjule - tværtimod ;)

Det er svært at fornemme kvaliteten af en olivenolie ved at vurdere en label og se igennem en flaske. Vi rådgiver og guider gerne i vores store udvalg af olivenolier med en mini olivenoliesmagning i butikken.

Dog er der nogle vigtige oplysninger, som du kan tjekke, hvis du ikke har mulighed for at smage på olivenolien først og for eksempel køber olivenolie i vores webshop.

1. Kan du se hvor olivenolien kommer fra (oprindelse)?

Som minimum skal du gerne kunne se, hvilket land olivenolien kommer fra. I bedste fald kan du, som med vores olivenolier, se præcis, hvem der har produceret olivenolien, og spore den tilbage til specifikke områder og gårde. Når der står EU jordbrug som oprindelse, er olien opkøbt i forskellige lande. Flere gange har vi set, at en flaske fra EU jordbrug bruger italienske farver og ord for at fingere et andet oprindelsesland. Det er de færreste, der læser i dybden på etiketten i supermarkedet…

2. Hvilke olivensorter bliver der presset olivenolie af?

Ligesom når vi taler druesorter til vin, har olivensorter forskellige kvaliteter, smagsnuancer, noter og optimale høst-tidspunkter. Ved at vide om du har med en græsagtig picual at gøre eller en mere floral arbequina, kan du bedre regne ud, hvordan olivenolien er rent smagsmæssigt. Der findes over 1500 olivensorter, og de er alle forskellige. Det hele kommer med øvelse ;)

3. Hvornår er olivenolien presset?

Der hvor olivenolie ikke er som vin, er når det gælder alder. Olivenolien er bedst, når den er frisk - og derfor er det vigtigt at kunne se, hvornår olivenolien er presset. Det giver en indikation om friskhed, sporbarhed og holdbarhed.

4. Gå efter mørke flasker eller dåser uden Bisphenol A

Olivenolier bliver hurtigere harske, hvis de udsættes for lys, ilt og varme. Står de i klare glasflasker under butiksspots, forringes holdbarheden markant og olivenolien kan harske i flasken på hylden.

Der er flere faktorer man kan dykke ned i, men til en start er det de her fire nævnte nøgleinformationer, som er gode at holde øje med: oprindelse, sort, pressetidspunkt og opbevaring. Ekstra jomfru olivenolie står der på de fleste olivenolieflasker i Danmark, på trods af at Fødevarestyrelsen adskillige gange har dumpet olier i flæng i deres kontroltests. Det er desværre nemt at gå under radaren, selvom der er lovgivet om kriterierne for ekstra jomfru olivenolie.

Vi rådgiver altid gerne per mail eller telefon, hvis du skal guides i vores store udvalg af olivenolier og ikke har mulighed for at komme forbi butikken.

Læs mere om hvordan du vælger den bedste olivenolie i vores ekstra jomfru olivenolie guide her

Ekstra jomfru olivenolie er den højeste kvalitet af olivenolie. Kriterierne for ekstra jomfru olivenolie er fastsat efter lovgivning, hvilket er helt særligt. Og det betyder, at man ikke må kalde det ekstra jomfru olivenolie, hvis det ikke er det. Det sker desværre alt for ofte, at producenter kalder deres jomfru olivenolie (som har defekter) for ekstra jomfru olivenolie. Læs mere om det her.

Definitionen af ekstra jomfru oliven er "olivenolie af bedste kvalitet, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer". Ingen organoleptiske defekter (smag og duft) er tilladt, når vi taler om ekstra jomfru olivenolie. Ekstra jomfruolivenolie må have et syreindhold på højst 0,8% - dette kan kun måles i et laboratorie. Vores olivenolier har generelt et lavere syreindhold end dette.

Ved jomfru olivenolie er en fejlmargin på max. 20% tilladt. Fejl kan være frost, en let harskhed eller kan skyldes oliven, der har ligget på jorden.

Koldpresset betyder, at processerne under produktionen er holdt under 27ºC. Al ekstra jomfru olivenolie vil være koldpresset, uanset kvalitet. Og du kan sagtens få jomfru olivenolie og værre, der er koldpresset. Så lad være med at hænge dig i det ;)

Ja, da! Og det er næsten al olivenolie i dag, god som dårlig, så det er altså ikke noget særligt. Hvis det ikke var første pres, ville det heller aldrig blive klassificeret som ekstra jomfru olivenolie.

Det, der er noget særligt, når vi snakker god ekstra jomfru olivenolie, er smag, kvalitet og sporbarhed. Så kig efter det i stedet for første pres og koldpresset, som i dag er en selvfølgelighed, når det gælder olivenolie.

Oprindeligt stammer olivenolien fra Middelhavsområdet, nærmere bestemt omkring Syrien og Palæstina. I dag er Spanien klart verdens største producent af olivenolie, efterfulgt af Italien og Grækenland.

Der er en stor udvikling i olivenoliens verden, og nye lande som fx Japan, Australien, Sydafrika, USA og Chile begynder at komme på banen med kvalitetsolivenolie.

I vores udvalg af Oliviers & Co Grand Cru olivenolier kan vi fx have fantastiske olivenolier fra producenter i Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Kroatien, Grækenland og Marokko.

Olivenolieproducenten går og holder øje med sine oliventræer i løbet af efteråret (på den nordlige halvkugle). For når det perfekte modningstidspunkt falder, skal høsten sættes i gang, og folkene kaldes ind.

Når det foregår efter alle kunstens regler, bliver oliven høstet manuelt eller med nogle af de nyeste skånsomme maskiner, så olivenfrugterne ikke bliver beskadiget. Oliven må ikke røre jorden, så de bliver beskidte og kan skabe defekter i olien. Man lægger store net ud mellem træerne, hvor olivenerne kan falde ned på uden at blive beskadiget og beskidte.

Hurtigt efter høst køres de nyhøstede oliven til pressen. Det er nemlig vigtigt at presse oliven så hurtigt som muligt efter høst, da det giver den bedste kvalitet og den sundeste olivenolie. Det er jo en frugtjuice! Når olivenerne ankommer til møllen, bliver grene og kviste sorteret grundigt fra. Så er de fine oliven klar til at blive vasket og renset, så de kan blive kværnet til en masse, som vi kalder oliven-pasta. Man kværner hele frugten, da der sidder masser af smag og olie i skrællen og stenen.

Den kværnede oliven-pasta bliver "æltet" i en særlig maskine i omkring 30 minutter, så olien kommer til overfladen. Herefter bliver massen centrifugeret, så olien, olivenpastaen og vandet bliver separeret. Olivenolien bliver filtreret, og så er den lysegrønne olie klar til at blive overført til de store klinisk rene ståltanke.

Under hele processen må temperaturen ikke overstige 27 grader. Så bevares smag og sunde egenskaber nemlig bedst.

Den nypressede olivenolie står i ståltankene et par dage, hvor bundfaldet får lov til at sænke sig, inden olivenolien er klar til at komme på flasker. Bundfaldet bliver filtreret fra olivenolien for at sikre holdbarheden og få en mere stabil olivenolie. Det er en skrøne at ufiltreret olivenolie er bedre - faktisk er der bare ringere holdbarhed, hvis man vælger en ufiltreret olivenolie.

Der er mange romantiske historier om den ufiltrerede olivenolie fra den traditionelle olivenpresse. Men det bedste for en olivenolie er uden tvivl at blive filtreret eller dekanteret (og derudover at blive presset på en moderne, klinisk ren og effektiv presse). Alt afhængigt af sorter og ønsker til smag, kan man vælge mellem at filtrere eller dekantere en olivenolie.

Hvilken metode olivenolieproducenten vælger handler både om holdbarhed og smag. Og ufiltreret olivenolie holder sig kortere end den filtrerede eller dekanterede olivenolie, som er mere stabile. Køb kun ufiltreret olivenolie meget kort tid efter høst. Ellers anbefaler vi på det varmeste at holde sig til de filtrerede og dekanterede olivenolier.

Første skridt inden at smage er at bruge snuden! Duft, duft, duft. Her vil du nemlig kunne opdage både defekter og skønne vidunderlige noter. Forhåbentlig minder duften af olivenolien dig fx om nyslået græs, grønne æbler og friske oliven. Fornemmelsen skal være ren, frisk og lækker.

Lugter den derimod lidt af eddike, mudder og harskhed er det en klar indikation på defekter og dårlig olivenolie, som desværre ofte viser sig i tests fra Fødevarestyrelsen. Hvis du er vant til de billigere olivenolier af lav kvalitet, kan det virkelig være en aha-oplevelse at sammenligne en ekstra jomfru olivenolie af høj kvalitet med en defekt olivenolie både i duft og smag.

Når du har duftet, er du klar til at smage på olien. Giv dig god tid. Smag efter. Luk øjnene. Olivenolien skal smage friskt, frugtagtigt og rent - og den skal ikke efterlade en fedtet voksagtig fornemmelse i munden. Den skal efterlade velsmag!

Smagen kan minde dig om artiskok, tomatblade, modne eller umodne frugter som banan og æble, græs, urter og nødder. Husk, at det er noter, som vi taler om her ;)

Et kvalitetstegn og et must, når man taler ekstra jomfru olivenolie, er også en peberagtig fornemmelse i ganen, når du smager på olivenolien rent. Det kan variere fra subtil peber til meget kraftig, så du kommer til at hoste. Prøv at lægge mærke til den lille krilleragtige fornemmelse, næste gang du smager.

Bitterhed er en kvalitet, når vi taler olivenolie. Basta. Den skal være der, for at der er tale om en ekstra jomfru olivenolie. Når det så er sagt, kan man få olivensorter med meget, meget lidt bitterhed, som fx senthøstede Tanche, og du kan få kraftige og bitre, som fx den spanske sort Picual. Måske er du ikke så meget til en kraftig bitterhed, måske elsker du olivenolier med 'kapow'. Det er en smagssag, men bitterhed er en kvalitet.

Ligesom med vin afhænger smagen af olivenolien af, hvilke sorter der er brugt, høsttidspunkt og terroir. Det handler om dygtige producenter, der forstår alt fra oliventræets livscyklus til produktion og opbevaring. Ved at smage dig frem og afprøve olivenolie fra forskellige producenter finder du stille og roligt frem til de olivenolier, som du holder mest af. Se smagen af olivenolie som en verden, der skal udforskes!

Olivenolie presset af den tidligste høst er eftertragtet af flere grunde.

1) Kvalitet over kvantitet. Når olivenolieproducenten vælger at skabe en olivenolie af tidligt høstede oliven, er det et klart tilvalg af kvalitet over kvantitet. De tidligste lysegrønne oliven giver nemlig ikke nær så megen olie, når de presses, som hvis producenten valgte at producere olivenolie af mere modne oliven. Til gengæld opnås en olivenolie af meget høj kvalitet med nogle særlige egenskaber.

2) Smagen er ekstraordinær. Er du på udkig efter en rigtig god græsagtig olivenolie, som vi kender den fra autentisk italiensk mad på ferien sydpå, så er der ikke noget, der slår den allerførste olivenolie fra årets første høst.

3) Ernæringsmæssigt i en klasse for sig. Den første grønne olivenolie har nemlig reducerede niveauer af syre og peroxider til fordel for en høj procentdel af polyfenol.

Hvert år udvælger vi i Oliviers & Co den tidligste olivenolie af den allerbedste kvalitet. Olivenolien er årets Affiorato i den dybgrønne olivenoliedåse med oliventræet på. Find Affiorato her

Læs mere om ny høst og hvad der er særligt ved tidligt høstet, nypresset olivenolie her

For at guide dig til de bedste smagskombinationer inddeler vi i Oliviers & Co vores olivenolier i to overordnede kategorier: De græsagtige olivenolier og de florale (blomsteragtige) olivenolier.

De græsagtige olivenolier er mere eller mindre intense, og de er kendetegnet ved grønne smags- og duftnoter som nyslået græs, artiskok eller grønt æble. De græsagtige ekstra jomfru olivenolier passer godt madlavning, hvor det godt må smage af lidt – fx til pasta, salater, grøntsager og til at dyppe brød med lidt havsalt.

De florale olivenolier er delikate og bløde i smagen. De florale ekstra jomfru olivenolier er ofte cremede og fløjlsagtige med noter af citrus, pære og hasselnød. De florale olivenolier passer godt til madlavning, hvor olivenolien ikke skal dominere for meget – fx til delikate grønne salater, kål, fisk, skaldyr og desserter.

På alle vores olivenolier kan du finde information om olivenoliens smagsfamilie, smags- og duftnoter og hvilke retter og råvarer, olivenolien passer særligt godt til.

Mange vælger at have både en græsagtig og en floral olivenolie som smagsgivere i køkkenet. Andre foretrækker enten græsagtige eller florale olivenolier eller smagen af bestemte olivensorter. Vi er heldigvis alle forskellige, og det gælder også de smage, vi bedst kan lide. Vores udvalg favner alle de bedste olivenolier fra Middelhavets vigtigste smagsgiver, olivenolien.

De fire mest almindelige måder at lave olivenolie med smag af citrusfrugter, urter, løg og chili er ved:

1) Mekanisk presning

2) Maceration

3) Infusion

4) Tilsætning af smagsstoffer.

Den mekaniske samtidige presning af friske oliven og fx friske citroner er en ældgammel metode fra de små familiebrug i Puglia-regionen, hvor det blev tradition at affedte kværnen under afslutningen af årets olivenoliepresning ved at knuse friske citroner i stenmøllen sammen med det sidste pres olivenolie.

Metoden er overlegen i forhold til de andre metoder, fordi smags- og duftnoterne fra de friske oliven og modne citroner bevares intakt, og fordi olivenolien fremstilles af 100 % naturlige ingredienser.

I dag foregår den mekaniske presning selvfølgelig ikke længere i gamle stenmøller. Vores smagsolier presses i en moderne, klinisk ren og effektiv presse hos vores dygtige olivenolieproducent i Puglia.

Læs mere om, hvordan vores italienske olivenolier med smag fremstilles her

1) Smag og duft dig frem. I vores butik på Gammel Kongevej kan du altid smage på vores olivenolier.

Har du ikke mulighed for at besøge butikken, har vi et udvalg af vores olivenolier i mini-størrelse, så du kan bestille en smagsprøve med, når du handler i vores webshop. Vi pakker alle pakkerne fra butikken og er også altid klar til at guide over telefon, chat og mail.

2) Læs på deklarationen. Når du vælger en olivenolie med smag, kan du se efter i ingredienslisten, om der er tilsat aroma, eller om olivenolien udelukkende består af naturlige ingredienser.

Er der tilsat aroma, se da efter, om den er naturlig. Det er ikke lovpligtig at opgive, om aroma er naturlig eller kunstigt fremstillet, men er den naturlig, vil producenten som regel gerne fortælle om det.

Vil du gerne begrænse dit indtag af tilsætningsstoffer anbefaler vi, at du vælger en smagsolie uden tilsat aroma.

3) Oprindelse. Se også efter, om producenten fortæller hvor olivenolien kommer fra.

Producenter, der er stolte af deres produktion, vil gerne fortælle, hvor både olivenolien og smagen af fx citrus kommer fra.

4) Friskhed. Se også, om olivenolien er frisk, fx på bedst-før-datoen, og om olivenolien er emballeret i BPA-fri metaldåse eller en mørk glasflaske, hvor olivenolien meget bedre holder sig frisk end i klare flasker.

Køber du olivenolie i klare flasker, skal du sikre dig, at olivenolien har været opbevaret korrekt hos forhandleren (ikke i direkte lys).

Opbevar altid selv din olivenolie væk fra direkte lys, gerne i et ikke alt for varmt køkkenskab, og sørg for at holde flasken eller dåsen lukket, så du undgår iltning.

Og husk at bruge din olivenolie, mens den er frisk!

Find vores udvalg af olivenolier med smag her

Ja - altid! Vi har altid alle vores olivenolier åbne på Gammel Kongevej 85 – med mindre der er tale om en olivenolie, som vi kun har meget få eksemplarer af. Det er sjældent, at det hænder ;)

I butikken møder du vores kompetente personale, der gerne guider dig i vores Grand Cru olivenolier, vores klasssiske olivenolier og olivenolier med smag.

Fordi vi har duftet og smagt os frem, hver eneste gang vi har fået chancen for det!

Nina (der er den ene halvdel bag Oliviers & Co i Danmark) startede sin karriere som olivenolienørd for alvor i 2006, da hun, ved siden af sine studier i Folkesundhedsernæring og Fødevarepolitik, blev ansat i Oliviers & Co af de forhenværende ejere. Da Nina først fik næse for, hvordan olivenolie kunne smage, forlod hun aldrig kvaliteten. Nina har arbejdet med ernæring og sundhed i mange år, hvor olivenolien i den grad også har spillet en rolle.

Vi (Nina & Mikkel) har en lang historie med Oliviers & Co, og olivenolier er en kæmpe del af vores liv, vores daglige madlavning, vores uddannelse og vores rejser. Vi har taget første level uddannelse som olivenoliesmagere hos ONAOO, den italienske organisation af olivenoliesmagere. Vi rejser hvert år rundt til vores producenter og besøger andre olivengårde, så snart vi får chancen. Vi holder os opdaterede og videreuddanner os konstant. Og så er vi altid i lære hos produktdirektøren i Oliviers & Co, Eric Verdier, der er en af verdens dygtigste inden for olivenolie.

Vi har ejet Oliviers & Co i Danmark siden 2019.

Olivenolie og sundhed

Langt de fleste danskere får for meget af det usunde mættede fedt og for lidt af det sunde umættede. Og det har stor betydning for risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og andre livstilssygdomme.

Ekstra jomfru olivenolie er, ud over at være virkelig lækkert, en af de sundeste typer fedt, der findes. Det er en hjørnesten i Middelhavsdiæten, og der bliver forsket meget i olivenoliens gode egenskaber for sundheden verden over. Selvom det tager mange år at etablere kostråd baseret på forskning, er eksperterne er enige i, at olivenolie er godt for sundheden og en af de bedste plantebaserede fedtstoffer.

Olivenolie er blandt andet sundt, fordi den har en højt indhold af sunde enkelt-umættede fedtsyrer (især oliesyre Omega 9, men også linolsyre Omega 6). Enkeltumættede fedtsyrer har en positiv effekt på det gode HDL-kolesterol. Der er studier, der tyder på at de sunde umættede fedtsyrer kan være positive i forhold til inflammation og forbyggelse af cancer (der skal dog forskes mere her). Hjerteforeningen anbefaler, at 10-20% af det daglige energiindtag er fra enkeltumættede fedtstoffer.

Olivenolie indeholder E og K vitamin samt de sunde antioxidanter og polyfenoler, der viser tegn på at være forebyggende, når vi taler livstilssygsomme, oxidation af cellerne, inflammation og kolesteroltal.

ADE og K vitamin er det man kalder fedtopløselige vitaminer. Det betyder, at du skal have lidt fedt i din kost for at optage de gode sager.

Ja, og det er på flere niveauer, at man bliver glad i hjertet. Fedtstoffer er en vigtig del af en sund kost. Udskift det mættede fedt fra smør og smørblandinger, mælk, ost og kød med det umættede fedt fra planter, fisk, rapsolie, olivenolie, nødder, mandler, frø, kerner og avocado for at få et bedre kolesteroltal og nedsætte risikoen for at udvikle eller forværre hjerte-kar-sygdom. Du kan læse Hjerteforeningens guide til sunde fedtstoffer her

Generelt er det vigtigt, når vi taler om kost og ernæring, at balance er konge! Man skal ikke bælle en liter olivenolie til morgenmad, for så er det ikke sundt. Men olivenolie er en af de sundeste olier i verden, og du kan roligt bruge olivenolie flere gange om dagen (med mindre du har en læge, der rådgiver andet). En af hjørnestenene i den sunde Middelhavskost er netop olivenolie!

Andre sunde olier er nøddeolier, koldpresset rapsolie, hørfrøolie og selvfølgelig fiskeolie, som er lidt en anden boldgade. Så vores bedste råd er at spise varieret, hvis du ønsker en sund kost.

Det anbefales, at 25 – 40 % af energien af din daglige kost fra skal komme fra fedt. Heraf skal max 10 % af den samlede energi komme fra mættet fedt – for det mættede fedt øger LDL-kolesterol og fremmer åreforkalkning og blodpropper.

Når vi taler sunde fedtsyrer, anbefales det, at 10-20 % skal komme fra umættet fedt, som fx olivenolie og 5-10 % flerumættet fedt.

Fedt-forskrækkelsen er so last year. Vi skal bare sørge for at vælge de sunde typer fedt, der heldigvis også smager alt for godt.

Madlavning, stegning og bagning med olivenolie

Der er mange myter, når det kommer til at stege i olivenolie. Vi møder dagligt kunder, der tror, at det er usundt at stege i olivenolie.

Men den nyeste forskning viser (og vi holder os altid til forskning og ikke myterne), at olivenolie er den bedste og mest stabile olie at stege i. Også ved høje temperaturer. Så du kan roligt stege og bage med olivenolie af god kvalitet. For kvaliteten bestemmer stabiliteten af olien.

Hvis du drømmer om at læse forskningsartiklen med konklusionerne fra det australske forskerholds studie, finder du den her

Den bedste olivenolie at stege i er en ekstra jomfru olivenolie af høj kvalitet. Vi anbefaler ikke, at du vælger den absolut mest aromatisk sublime Grand Cru olivenolie til at stege i, for når olien opvarmes, forvinder nogle af de fine aromatiske egenskaber. Det er meget bedre at bruge Grand Cru olierne som en finishing olivenolie til dine retter, til at dyppe brød i og til desserter.

Omvendt anbefaler vi heller ikke, at du steger i en halvdårlig billig olivenolie, for den bliver altså ikke bedre rent smagsmæssigt af at komme på panden...

Vi anbefaler derimod, at du vælger en god og sund ekstra jomfru olivenolie med en dejlig og ikke for markant smag, som for eksempel en af vores klassiske olivenolier, der er skønne som basisolier til at stege, marinere og bage med.

Næh, olivenolie smager af oliven. Men da der findes over 1500 forskellige olivensorter, findes der også både milde og florale olivenolier med lav smagsintensitet og kraftige, stærke græsagtige olivenolier.

Så der findes rigtig gode milde ekstra jomfru olivenolier, som fx kan bruges til mayonnaise, bagning og desserter. Og de der skriver, at olivenolier altid er kraftige og bitre, har desværre ikke forstand på det. Send dem bare forbi Gammel Kongevej – vi har altid olierne åbne, så vi kan smage os frem.

Ja! Og olivenolie er nem at bruge i noget nær al slags bagværk.

Der er flere fordele ved at erstatte smør med olivenolie i bagværk.

God, frisk olivenolie bidrager til dit bagværk med velsmag, saftig konsistens og sprødhed.

Olivenolie er også en ren planteolie, og derfor både en af de sundeste og en af de mest klima-venlige fedstoffer at bruge i den daglige madlavning og bagning.

Vil du gerne erstatte smørret i din bagning med olivenolie, kan du finde vores tips til bagning med olivenolie og omregningstabellen fra smør til olivenolie her

18-24 måneder efter tapning i uåbnet flaske afhængig af kvalitet og sort. Når du køber en olivenolie af god kvalitet, er holdbarheden længere, end når du køber en af ringere kvalitet.

Holdbarheden, både før og efter åbning, afhænger også af, hvor god du selv er til at opbevare din olivenolie. Læs mere om det i næste punkt.

Når man opbevarer olier forkert forringes holdbarheden, og de kan miste antioxidanter, smag, farve og duft. Der er tre ting, som ekstra jomfru olivenolie virkelig ikke er vild med. Og det gælder både hos producenterne, på en restaurant i solen og hjemme i dit køkken.

1. Lys

Lys er noget skidt for olivenolie, da det får olien til at oxidere hurtigere. Derfor risikerer olivenolier i klare glasflasker også at harske hurtigt. Vælg derfor dine olivenolie i dåser uden bisphenol A eller i mørke glasflasker, så de er beskyttet. Og stil dem væk fra sollys og andet skarpt lys.

2. Varme og temperaturudsving

Ekstra jomfru olivenolier er ikke glade for at have det for varmt ved høje temperaturer. Så dine olier skal ikke stå tæt på kogepladen, i et varmt skab eller i direkte sollys, så de bliver opvarmede. Men de bliver altså heller ikke glade i et køleskab, hvor de kan miste smag - køleskab er desuden også upraktisk, fordi olivenolien stivner.

Dine olivenolier har det bedst mellem 12-22ºC., så dansk stuetemperatur er altså helt fin. Den helt optimale temperatur er 15ºC, men vi sætter også en ære i at være pragmatiske, hvis du ikke har en vinkælder ;) Det ville også blive besværligt i længden. Og det er vigtigt at huske at bruge olivenolien, mens den er frisk!

3. Ilt

Olivenolier har virkelig ikke godt af at blive udsat for iltning. Derfor er det vigtigt at lukke dine olivenolier efter brug. Køb også dine olivenolier i størrelser, så du får det brugt i fornuftig tid. Olivenolie i store dunke, der står for længe, bliver udsat for større iltning som olivenolien bliver brugt i forhold til en mindre størrelse.

Summa summarum: Opbevar altid din olivenolie køligt, væk fra direkte lys og sørg for at holde flasken lukket, så du undgår iltning. Og husk at bruge den, mens den er frisk!

Vores olivenolier på flaske har korkprop, som du åbner med en almindelig vinoplukker/proptrækker.

Vores olivenolier på dåse har et lille grønt skruelåg. Træk det lille grønne låg op ved at trække op i den grønne ring – brug evt. en teske til at få fat i ringen.

Vi anbefaler, at du tilkøber en skænkeprop både til olivenolie på flaske og dåse for at få den bedste hældeoplevelse – find dem her

Vi anbefaler, at du tilkøber en skænkeprop både til olivenolie på flaske og dåse for at få den bedste hældeoplevelse (se hvordan du åbner din olivenolie ovenfor).

Vores skænkepropper er genanvendelige og kan vaskes i opvaskemaskinen igen og igen.

Skænkeproppen til vores dåser skrues nemt på, efter du har trukket det lille grønne låg op og skruet det af (brug evt. en teske til at få fat i ringen). Sortér det lille grønne låg som plastik til genbrug. Når du vil genanvende skænkeproppen, skruer du den blot af dåsen af igen og giver den en tur i opvaskemaskinen – så er den klar til at blive skruet på en frisk dåse med olivenolie.

Skænkepropperne til vores flasker trykkes godt på plads i flasken, efter korkproppen er trukket op. Når du vil genanvende proppen, tager du den nemmest op af flasken igen med det smalle skaft af en teske eller lign. (som ikke er bøjelig). Efter en tur i opvaskemaskinen er proppen klar til brug igen.

Find vores skænkepropper her