Risalamande med den bedste vanilje

Opskrift risalamande Mette Ravn vanilje, Oliviers & Co

Når man kender en vanilje-ekspert og en dygtig dessertkok, er det selvfølgelig dem, man spørger om den bedste risalamande-opskrift. Og ganske som forventet har de to ekspert-råd til, hvordan man laver den bedste luksus-risalamande – og dem deler vi nedenfor.

Mette Ravn producerer de lækreste fuldfede vaniljestænger på sin egen vaniljefarm i Tanzania, som vi har på vores hylder (find vaniljestængerne i butikken her). Vi elsker, når Mette besøger os i butikken og deler lidt af sin store viden om det helt særlige krydderi, som vanilje er. Vil du også gerne vide mere om vanilje, har Mette udgivet Bogen om vanilje med viden om alt fra dyrkningsmetoder til de forskellige typer vanilje, og hvordan du vælger den bedste vanilje til den ret, du vil lave.

Bogen om vanilje, kogebog, Mette Ravn, Oliviers & Co

Skal der søde sager på bordet, spørger vi altid om tips og tricks fra vores yndlings dessertkok Marie Havnø Frank, der laver de mest guddommelige kager, desserter og is, bl.a. også nogle med vores olivenolier (prøv fx opskriften på chokoladetærte med appelsinolivenolie eller ananastærte med bergamotteolie).

Her får du opskriften og Marie og Mettes tips, der giver dig den bedste luksus-risalamande, som helt sikkert vil imponere.

Maries Franks protip! Giv grødrisene tre opkog i vand, inden du koger dem med mælk, fløde og vaniljestang. På den måde fjerner man en del af stivelsen, og grøden bliver derfor mindre klistret og mere blød.

Mette Ravns protip! Brug den dejlige Tanzania vanilje fra Mettes egen farm eller Tahiti vanilje til risalamande, for der skal saft og kraft til at matche den fede fløde, tætte grød og syrlige kirsebær.

Nb! Opskriften startes dagen inden servering. 

Antal 6 personer
Arbejdstid 1 time 20 min Tid i alt 16 timer

Ingredienser

150 g grødris
750 ml sødmælk
250 ml piskefløde
75 g sukker

1 vaniljestang
1 tsk salt
125 g smuttede mandler, grofthakkede (hold én hel mandel tilbage, hvis der skal deles en mandelgave ud)
3 dl piskefløde

Til servering:

God kirsebærsauce, gerne en variant med solbær

Risalamande med tahitivanilje fra Mette Ravn, Oliviers & Co

Sådan gør du

Kog risene op i koldt vand og lad dem koge et minut. Hæld vandet fra. Gentag to gange med frisk vand.

Hæld risene tilbage i gryden med sødmælk, piskefløde, sukker, vaniljekorn og -stangen og kog op. Skru varmen ned og lad det simre i 45-60 minutter uden låg. Rør jævnligt i risengrøden, så mælken ikke brænder på.

Tag af varmen, når grøden stadig ser noget tynd ud (det tykner, mens den køler ned). Smag til med salt og lad den varme grød køle af til dagen efter. Fisk vaniljestangen op.

Pisk fløden til meget blødt skum (fløden bliver ved med at stivne, når man folder den i risengrøden) og vend i risengrøden sammen med mandlerne. Smag til og sæt på køl indtil servering.

Skal der uddeles mandelgave, tilsæt da den éne hele mandel inden servering.

Serveres med kirsebærsauce. 

Bon appétit!

 

Find også Mette Ravns opskrift på vaniljekranse, som vi deler her