Italiensk olivenolie – hvordan vælger du?

Hvad kendetegner en god italiensk olivenolie? Her får du tips til, hvad du kan se efter, når du er på udkig efter god italiensk olivenolie.
Hvorfor svindles der med italiensk olivenolie?
Italiensk olivenolie har været elsket og anerkendt siden det gamle Rom. God italiensk olivenolie er meget eftertragtet af forbrugere verden over.
Den høje efterspørgsel kombineret med en begrænset produktion skaber et perfekt marked for svindel. Nogle eksperter mener, at op mod 80 % af ekstra jomfru olivenolie er forkert mærket. På en mindre kontrolprøve i 2023 fandt Fødevarestyrelsen i Danmark, at 5 ud af 6 olivenolier ikke levede op til at være ekstra jomfru olivenolie, som der stod på etiketten.
Vi har skrevet meget mere om snyd med olivenolie her
For svindlerne er det en stor fordel, at mange forbrugere ikke ved, hvordan de skal vælge en olivenolie af god kvalitet.
Her giver vi dig tips til, hvordan du genkender og vælger en god italiensk ekstra jomfru olivenolie.

Italiensk olivenolie – kig efter
1) Ekstra jomfru olivenolie af bedste kvalitet
Den allerbedste måde at vurdere kvaliteten af en olivenolie er ved at dufte og smage – det er bare ikke altid muligt. Alligevel er det bedste råd, at du altid smager på din olivenolie (gerne rent, alternativt med et lille stykke brød). Smag hver gang du køber en ny.
Olivenolie af god kvalitet dufter og smager frisk og frugtagtig. En peberagtig fornemmelse i ganen er et kvalitetstegn – hvor peberagtig varierer meget og afhænger bl.a. af olivensort og høsttidspunkt.
Når du løbende smager på dine olivenolier, øver du dig i at genkende den dejlige smag af god ekstra jomfru olivenolie. Efterhånden vil du også kunne indkredse, hvilke olivensorter du allerbedst kan lide – der findes mange sorter med meget forskellig smag. Læs mere om de ikoniske italienske olivensorter nedenfor.
Smager og lugter olivenolien ubehageligt? Måske lidt af eddike, lidt mudret eller harsk? Efterlader den en fedtet og voksagtig fornemmelse i munden? Så er olivenolien helt sikkert ikke af bedste kvalitet.
2) Frisk olivenolie
Olivenolie bliver i modsætning til vin ikke bedre med alderen. Olivenolie skal tværtimod være så frisk som muligt, gerne fra den seneste høst eller året før.
Du skal som minimum kunne se høst-året, men kan du se høstmåneden på etiketten, er det endnu bedre.
Der er forskel på de forskellige olivensorters holdbarhed, men regn med en holdbarhed på omkring 2 år efter høstdatoen som udgangspunkt.
Husk at bruge din olivenolie inden for 4-6 måneder, når du først har åbnet den.
3) Sporbarhed
Se efter præcise oplysninger om olivensorter, land og producent på etiketten. Det er en god kvalitetsindikator, hvis du kan se, hvor, hvornår og af hvilke olivensorter olivenolien er produceret.
Jo flere oplysninger, jo bedre. Olivenolieproducenter, der er stolte af deres olivenolie, fortæller selvfølgelig gerne om deres produkt. Hvorfor skjule noget, man er stolt af?
Står der "oprindelsesland Italien", kan det være olivenolier opkøbt fra forskellige producenter rundt omkring i Italien, som firmaet derefter har blandet.
Italienske farver og et italiensk klingende navn er dog langt fra ensbetydende med, at olivenolien rent faktisk er italiensk.
Giver emballagen indtryk af, at olivenolien er italiensk, men oplyser etiketten, at olivenolien er "oprindelse EU jordbrug"? Det betyder, at firmaet har opkøbt olivenolie i forskellige EU lande og derefter blandet dem sammen.
Tænk over, hvilken type firma, der ønsker at give indtryk af, at produktet er noget andet, end det er.
4) Korrekt opbevaring
Køb aldrig olivenolie i klare flasker eller olivenolie, som opbevares på solfyldte eller stærkt oplyste hylder i butikken. Olivenolie mister sine egenskaber, hvis den ikke opbevares korrekt, dvs. ikke for varmt og ikke for lyst.
Se i stedet efter olivenolie i mørke flasker eller i fødevaregodkendte dåser uden bisphenol A.
Husk også selv at opbevare din olivenolie korrekt: væk fra direkte lys og varme og altid med prop.
De vigtigste oliven produceret i Italien
Der dyrkes oliven i hele Italien. Men Puglia, Calabrien, Basilicata, Sardinien og Sicilien er de vigtigste regioner for olivenolieproduktion i Italien. De står for 85 % af landets produktion.
Toscana er også en meget vigtig olivenolie-region, fordi regionen er anerkendt for at producere nogle af de allerbedste olivenolier i verden, bl.a. nogle af de olivenolier, der vinder guldmedaljer ved årets olivenoliekonkurrence NYIOOC – læs mere om den her
Coratina er en oliven-sort, der især dyrkes i Puglia. Den mellemstore, ovale oliven har en intens og frugtig smag og bruges ofte til at presse ekstra jomfru olivenolie, der får karakter og eminente græs- og pebernoter, som er typisk for Puglia-regionen.
Frantoio er en af de mest anerkendte klassiske italiensk oliven-sorter, der ofte bruges i olivenolier af høj kvalitet, især olivenolier fra Toscana og Umbrien. Den lille ovale oliven giver frugtig, cremet og aromatisk olie med balanceret bitterhed og pebernoter.
Leccino er en af de ældste, klassiske italiensk oliven-sorter, som har været dyrket i Toscana og Abruzzo siden Middelalderen. Den milde og delikate olie med frugtighed og lav bitterhed bruges ofte i de italienske blends for at afrunde kraftigere olier og som spise-oliven.
Moraiolo er endnu en anerkendt oliven-sort, som dyrkes i Toscana. Olie af moraiolo-oliven har intens smag, kraftig bitterhed og pebernoter og er kendt for at være rig på polyfenoler.
Nocellara del Belice er Siciliens stolthed. De grønne, sprøde og ovale oliven har en saftig, frugtagtig smag med let bitterhed og bruges ofte som bordoliven, i salater og i fiskeretter. I Oliviers & Co er vi desuden så heldige, at vi hvert år får Affiorato-olivenolie presset af årets første høst af Nocellara del Belice – læs mere om Affiorato nedenfor.
Pendolino er mild og frugtig og bruges sjældent alene. Som med leccino-sorten anvendes den ofte i blends for at afrunde mere kraftige olier.
Taggiasca har en intens smag med let sødme og noter af nødder. De små mørkegrønne til lilla-brune oliven hører hjemme i Ligurien og bruges ofte i italienske retter, især i tapenader og i fiskeretter.
Der findes mange andre oliven-sorter i Italien, fx Carolea, Corregiolo, Leccio del Corno, Majastica di Ferrandina, Itrana og Biancolilla.
I vores store udvalg af spise-oliven finder du også italienske spise-oliven, fx de sprøde sicilianske Nocellara del Belice og de store Bella di Spagna. Du finder udvalget her
Affiorato – årets første høst af italiensk olivenolie
Har du været på ferie i Italien, har du måske smagt en rigtig god græsagtig olivenolie. Det er lige præcis den type olivenolie, som italienerne ofte bruger på pasta og til at dyppe brødet i.
Og når det gælder græsagtig olivenolie, er der ikke noget der slår den allerførste olivenolie fra årets første høst. Alle de kvaliteter, som gode græsagtige olivenolier har, er særligt fremtrædende i den olivenolie, som omhyggeligt presses af den tidligste høst. Italienerne selv valgfarter da også gerne til olivenoliemøllen for at få fingrene i den tidligste høst.
Smagen af Italien på din tallerken
Italienerne er selv storforbrugere af olivenolie med hele 13 liter pr. indbygger pr. år og blandt de tre folk med det højeste forbrug af olivenolie i verden sammen med grækerne og libyerne.
Her får du tre af vores favorit-opskrifter, der demonstrerer netop dét, som italienerne er mestre i: få råvarer af allerbedste kvalitet giver det bedste måltid.
Nem caprese
Pasta All Arrabbiata
Pasta All'Arrabbiata er en super simpel italiensk klassiker – perfekt når man trænger til en hurtig lækker pastaret. Tomatsaucen, eller sugo all'Arrabbiata, som italienerne kalder saucen, er en smule spicy.
Få vores opskrift på pasta all Arrabbiata her
Sprød, luftig focaccia
Noget af det bedste, vi ved, er at dyppe nybagt focaccia i frisk olivenolie. Det italienske focaccia-brød er på en gang sprødt og blødt og vækker minder om Italien og sommer.
Få vores focaccia-opskrift her
Vil du vide mere om, hvordan du smager på olivenolie som en ekspert? Læs vores guide her