Sådan smager du på olivenolie som en ekspert

Sådan smager du på olivenolie som en ekspert, olivenoliesmagning, guide, Oliviers & Co

I Oliviers & Co har vi et stort kurateret udvalg af de bedste ekstra jomfru olivenolier på hylderne. Alle vores olivenolier er 100 % sporbare, og vi udvælger kun den allerbedste del af høsten hvert eneste år.

Men når sortimentet er stort og oveni købet løbende skifter, hvordan ved man så, hvilken olivenolie man skal vælge? Det vil vi prøve at hjælpe dig med her :) 

Duft og smag dig frem til dine favorit-olivenolier

Der er utrolig stor forskel på smagen af ekstra jomfru olivenolier. Nogen er milde og florale med lav bitterhed, mens andre er græsagtige, intense og peberagtige. 

Når du skal finde dine favorit-olivenolier, gør du det allerbedst ved at dufte og smage på olivenolien. 
I vores hyggelige butikker på Gammel Kongevej og i TorvehallerneKBH kan du altid dufte og smage på alle vores olivenolier. Og vi er vant til at vejlede, også selvom du måske ikke ved en masse om olivenolie til at begynde med.
Måske er du mest glad for milde smage, eller måske kan du bedst lide noget mere krydret eller kraftigt? Vores sortiment er stort og indeholder hele paletten – fra de helt milde til de meget kraftige olivenolier og alt derimellem. Vi er – heldigvis! – alle forskellige, og det gælder også vores præferencer for smag og duft. Derfor anbefaler vi altid, at du dufter og smager dig frem.
Ønsker du at nørde olivenolie og smag lidt mere, kan du altid tilmelde dig til vores populære olivenoliesmagninger, som vi holder i butikken på Gammel Kongevej. 
Olivenoliehøst, Chateau Virant, Oliviers & Co
Der findes over 1.500 sorter oliven, hvilket resulterer i en bred vifte af duft og smag. Og duft er vigtig, når vi taler smag! Tænk på, hvordan dine smagssanser bliver stækket, når du er forkølet. Det er, fordi vi også smager retronasalt (man dufter olivenolien fra svælget gennem 'bagvejen' i næsen).

Ikke alle synes, det er helt naturligt at smage på ren olivenolie til en start. Mange bliver overraskede over, hvor aromatiske helt friske og gode olivenolier er. Har du fået lyst til at smage dig frem, får du her vores guide til, hvordan du smager på olivenolie som en ekspert.
Olivenoliesmagning, Oliviers & Co

Frigiv aromaerne og brug næsen

Start med at hælde ca. 1 spsk olivenolie i et lille snapse- eller vinglas, gerne konisk formet. Hold glasset i den ene hånd, og læg den anden hånd over, så den dækker glasset og 'fanger' aromaen. Varm glasset og slyng glasset forsigtigt, så olivenolien frigiver aromaerne. 

Tag hånden væk, og sæt næsen ned i glasset. Læg mærke til om duften er delikat eller mere kraftig. Forhåbentlig minder duften af olivenolien dig om noget velduftende, fx nyslået græs eller grønne æbler. Fornemmelsen skal være ren og frisk.  

Lugter olien derimod lidt af eddike, noget beskidt og harskhed, er det en klar indikation på defekter og dårlig olivenolie, som desværre ofte viser sig i Fødevarestyrelsens test af nogle af de olivenolier, der er mest udbredt i de danske supermarkeder. Hvis du er vant til billigere olivenolier af lav kvalitet, kan det virkelig være en aha-oplevelse at dufte til en ekstra jomfru olivenolie af høj kvalitet.

Smag grundigt efter

Når du har duftet, er du klar til at smage på olivenolien. Giv dig god tid. Smag efter. Luk øjnene. Olivenolien skal smage friskt, frugtagtigt og rent, og den skal ikke efterlade en fedtet voksagtig fornemmelse i munden.

Prøv at slubre olivenolien. Tag lidt olivenolie i munden, samtidig med at du tager lidt luft ind. Slubring emulgerer olien med luft, som hjælper den med at sprede sig gennem munden. Det lader dig opleve hver nuance af smagen med kun en lille del olie.

Synk olivenolien, og prøv at svare på disse 4 spørgsmål:

  1. Er olivenolien bitter? Dette mærker du primært bag i munden.
  2. Er bitterheden i balance med frugtagtighedens intensitet?
  3. Når du synker olien, hvordan føles den så i halsen?
  4. Fik du en følelse af en mild olie, eller kradsede den i halsen og fik dig til at hoste?

Bitterhed er en kvalitet, når vi taler olivenolie. Den skal være der, for at der er tale om en ekstra jomfru olivenolie. Når det så er sagt, kan man få olivensorter med meget, meget lidt bitterhed, som fx senthøstede Tanche, ligesom du kan få kraftige og bitre olivensorter, som fx den spanske sort Picual. Måske er du ikke så meget til en kraftig bitterhed? Måske elsker du olivenolier med 'kapow'? Det er en smagssag, men bitterhed er en kvalitet.

Et kvalitetstegn og et must, når man taler ekstra jomfru olivenolie, er også en peberagtig fornemmelse i ganen, når du smager på olivenolien rent. Det kan variere fra subtil peber til meget kraftig, så du kommer til at hoste. Prøv at lægge mærke til den lille krilleragtige fornemmelse, når du smager.

Hvilken smagsprofil?

Olivenolier er rige på aromaer, dufte og smag. Nogle er bløde, runde eller frugtagtige, nogle er bitre, skarpe eller peberagtige. Som i vinens verden, afspejler smagen af olivenolierne terroir, sort og producent. I Oliviers & Co deler vi olivenolier ind i ​​to smagsprofiler:

  • Græsagtige olivenolier er kendetegnet ved grønne noter som frisk græs, artiskokker, tomatblade eller grønne æbler.
  • Florale olivenolier efterlader en fløjlsblød oplevelse af lethed, antydninger af fx mandler, smør, frugtagtige noter af citrus, pære, banan og hasselnød.

Rød eller hvid? Når man sammenligner med vinens verden, vil en græsagtig olivenolie opføre sig som en ung vin; aromatisk, livlig og fuld af varme, mens en floral olivenolie udvikler sig på samme måde som runde vine. Lidt forenklet kan man sige, at en græsagtig olivenolie er mere som rødvin, mens florale olivenolier mere ligner hvidvin.

Måske kan du allerbedst lide enten de græsagtige eller de florale olivenolier. De fleste kan nu godt lide begge smagsprofiler, men bruger dem til forskellige typer retter, igen lidt som det gælder i vinens verden. I beskrivelsen af alle vores olivenolier inkluderer vi altid smagsprofilen, smagsnoterne og anbefalinger til, hvad de passer godt til. Det kan være en god hjælp, når man skal vælge olivenolie, fx hvis du har opdaget, at du godt kan lide græsagtige olivenolier med noter af grønne asparges. Det kan også være, at du efterhånden kan lægge mærke til, at du godt kan lide olivenolier, der er presset af bestemte sorter oliven, fx Picual, Frantoio eller Tanche.

Hvilke noter?

Smagen af olivenolie kan indeholde mange noter, der fx kan minde dig om artiskok, tomatblade, modne eller umodne frugter som banan og æble, græs, urter og nødder. 

Her er et udpluk af de noter, du kan prøve at lægge mærke til, når du dufter og smager på olivenolier:

Agurk – Forfriskende, læskende, med en antydning af bitter eftersmag

Artiskok – Frisk artiskok, en grøn smag

Asparges – Frisk asparges, udtryksfuld, men blød

Banan – Moden eller umoden banan

Blad fra oliventræet – Let smag

Blomst fra oliventræet – Subtile fjerlette noter af små blomster

Frugtig – Henviser til aromaen af ​​frisk olivenfrugt

Grønne æbler – Grønt skrællet Granny Smith med en syrlig smag

Grøn tomat – Let, syrlig og sød smag

Hasselnød – Utroligt bred, fra røget og ristet, til frugtagtig

Julesalat – En lidt bitter smag

Mandel – Ristet eller bitter mandel, nøddeagtig, frisk og ikke oxideret

Melon – Duft af en moden melon

Nyklippet græs – Aromaer af nyklippet græs

Pinjekerner – Mild og sød nøddeagtig smag med antydning af pinje

Provençalske krydderurter – Noter af mere skarp blomsterduft

Pære – Sprød, semi-sød smag

Smør – Varme noter af smør

Tomat – Tomat eller som et tomatblad

Tørrede urter – Let og mere delikat urtesmag

Tørret græs – Antydning af tørret græs

 

Vil du gerne vide mere, afholder vi løbende olivenoliesmagninger, hvor vi fortæller om og sammen smager på et udvalg af vores ekstra jomfru olivenolier. Find vores olivenoliesmagninger her

Husk at vi altid er klar til at vejlede både i butikken på Gammel Kongevej og i Torvehallerne. Ellers kan du kontakte os på mail og telefon – vi deler meget gerne ud af vores viden om den fantastiske olivenolie-verden!

Få mere viden, inspiration og guides i vores vidensunivers her