Sådan smager du på olivenolie som en ekspert
I Oliviers & Co har vi et stort kurateret udvalg af de bedste ekstra jomfru olivenolier på hylderne. Alle vores olivenolier er 100 % sporbare, og vi udvælger kun den allerbedste del af høsten hvert eneste år.
Duft og smag dig frem til dine favorit-olivenolier
Der er utrolig stor forskel på smagen af ekstra jomfru olivenolier. Nogen er milde og florale med lav bitterhed, mens andre er græsagtige, intense og peberagtige.
Frigiv aromaerne og brug næsen
Start med at hælde ca. 1 spsk olivenolie i et lille snapse- eller vinglas, gerne konisk formet. Hold glasset i den ene hånd, og læg den anden hånd over, så den dækker glasset og 'fanger' aromaen. Varm glasset og slyng glasset forsigtigt, så olivenolien frigiver aromaerne.
Tag hånden væk, og sæt næsen ned i glasset. Læg mærke til om duften er delikat eller mere kraftig. Forhåbentlig minder duften af olivenolien dig om noget velduftende, fx nyslået græs eller grønne æbler. Fornemmelsen skal være ren og frisk.
Lugter olien derimod lidt af eddike, noget beskidt og harskhed, er det en klar indikation på defekter og dårlig olivenolie, som desværre ofte viser sig i Fødevarestyrelsens test af nogle af de olivenolier, der er mest udbredt i de danske supermarkeder. Hvis du er vant til billigere olivenolier af lav kvalitet, kan det virkelig være en aha-oplevelse at dufte til en ekstra jomfru olivenolie af høj kvalitet.
Smag grundigt efter
Når du har duftet, er du klar til at smage på olivenolien. Giv dig god tid. Smag efter. Luk øjnene. Olivenolien skal smage friskt, frugtagtigt og rent, og den skal ikke efterlade en fedtet voksagtig fornemmelse i munden.
Prøv at slubre olivenolien. Tag lidt olivenolie i munden, samtidig med at du tager lidt luft ind. Slubring emulgerer olien med luft, som hjælper den med at sprede sig gennem munden. Det lader dig opleve hver nuance af smagen med kun en lille del olie.
Synk olivenolien, og prøv at svare på disse 4 spørgsmål:
- Er olivenolien bitter? Dette mærker du primært bag i munden.
- Er bitterheden i balance med frugtagtighedens intensitet?
- Når du synker olien, hvordan føles den så i halsen?
- Fik du en følelse af en mild olie, eller kradsede den i halsen og fik dig til at hoste?
Bitterhed er en kvalitet, når vi taler olivenolie. Den skal være der, for at der er tale om en ekstra jomfru olivenolie. Når det så er sagt, kan man få olivensorter med meget, meget lidt bitterhed, som fx senthøstede Tanche, ligesom du kan få kraftige og bitre olivensorter, som fx den spanske sort Picual. Måske er du ikke så meget til en kraftig bitterhed? Måske elsker du olivenolier med 'kapow'? Det er en smagssag, men bitterhed er en kvalitet.
Et kvalitetstegn og et must, når man taler ekstra jomfru olivenolie, er også en peberagtig fornemmelse i ganen, når du smager på olivenolien rent. Det kan variere fra subtil peber til meget kraftig, så du kommer til at hoste. Prøv at lægge mærke til den lille krilleragtige fornemmelse, når du smager.
Hvilken smagsprofil?
Olivenolier er rige på aromaer, dufte og smag. Nogle er bløde, runde eller frugtagtige, nogle er bitre, skarpe eller peberagtige. Som i vinens verden, afspejler smagen af olivenolierne terroir, sort og producent. I Oliviers & Co deler vi olivenolier ind i to smagsprofiler:
-
Græsagtige olivenolier er kendetegnet ved grønne noter som frisk græs, artiskokker, tomatblade eller grønne æbler.
-
Florale olivenolier efterlader en fløjlsblød oplevelse af lethed, antydninger af fx mandler, smør, frugtagtige noter af citrus, pære, banan og hasselnød.
Rød eller hvid? Når man sammenligner med vinens verden, vil en græsagtig olivenolie opføre sig som en ung vin; aromatisk, livlig og fuld af varme, mens en floral olivenolie udvikler sig på samme måde som runde vine. Lidt forenklet kan man sige, at en græsagtig olivenolie er mere som rødvin, mens florale olivenolier mere ligner hvidvin.
Måske kan du allerbedst lide enten de græsagtige eller de florale olivenolier. De fleste kan nu godt lide begge smagsprofiler, men bruger dem til forskellige typer retter, igen lidt som det gælder i vinens verden. I beskrivelsen af alle vores olivenolier inkluderer vi altid smagsprofilen, smagsnoterne og anbefalinger til, hvad de passer godt til. Det kan være en god hjælp, når man skal vælge olivenolie, fx hvis du har opdaget, at du godt kan lide græsagtige olivenolier med noter af grønne asparges. Det kan også være, at du efterhånden kan lægge mærke til, at du godt kan lide olivenolier, der er presset af bestemte sorter oliven, fx Picual, Frantoio eller Tanche.
Hvilke noter?
Smagen af olivenolie kan indeholde mange noter, der fx kan minde dig om artiskok, tomatblade, modne eller umodne frugter som banan og æble, græs, urter og nødder.
Her er et udpluk af de noter, du kan prøve at lægge mærke til, når du dufter og smager på olivenolier:
Agurk – Forfriskende, læskende, med en antydning af bitter eftersmag
Artiskok – Frisk artiskok, en grøn smag
Asparges – Frisk asparges, udtryksfuld, men blød
Banan – Moden eller umoden banan
Blad fra oliventræet – Let smag
Blomst fra oliventræet – Subtile fjerlette noter af små blomster
Frugtig – Henviser til aromaen af frisk olivenfrugt
Grønne æbler – Grønt skrællet Granny Smith med en syrlig smag
Grøn tomat – Let, syrlig og sød smag
Hasselnød – Utroligt bred, fra røget og ristet, til frugtagtig
Julesalat – En lidt bitter smag
Mandel – Ristet eller bitter mandel, nøddeagtig, frisk og ikke oxideret
Melon – Duft af en moden melon
Nyklippet græs – Aromaer af nyklippet græs
Pinjekerner – Mild og sød nøddeagtig smag med antydning af pinje
Provençalske krydderurter – Noter af mere skarp blomsterduft
Pære – Sprød, semi-sød smag
Smør – Varme noter af smør
Tomat – Tomat eller som et tomatblad
Tørrede urter – Let og mere delikat urtesmag
Tørret græs – Antydning af tørret græs
Vil du gerne vide mere, afholder vi løbende olivenoliesmagninger, hvor vi fortæller om og sammen smager på et udvalg af vores ekstra jomfru olivenolier. Find vores olivenoliesmagninger her
Husk at vi altid er klar til at vejlede både i butikken på Gammel Kongevej og i Torvehallerne. Ellers kan du kontakte os på mail og telefon – vi deler meget gerne ud af vores viden om den fantastiske olivenolie-verden!
Få mere viden, inspiration og guides i vores vidensunivers her