Sprød, luftig focaccia med god olivenolie

Opskrift af: Nina Vestmark Christiansen & Mikkel Toft Madsen

Focaccia opskrift med god olivenolie

Luk øjnene og forestil dig duften af nybagt focaccia-brød, der breder sig i hjemmet. Det er virkelig noget af det bedste, vi ved.

Det italienske focaccia-brød er på en gang sprødt og blødt, og det vækker minder om solskin og Italien.

Nybagt focaccia er altid et hit, og brødet kan serveres til aperitif eller som tilbehør til grønne salater, grill-aften, til gode supper eller bruges til frokost sandwich. Og til focaccia hører selvfølgelig god frisk olivenolie af høj kvalitet 😋 

Husk, at du kan toppe din focaccia med lige det, som du har lyst til. Krydderurter, oliven, ost eller grøntsager.

Opskriften startes dagen før, men kræver ikke meget arbejdstid. 

Antal
1 brød

Arbejdstid
20 min

Tid i alt
25 timer

Ingredienser

1200 g hvedemel (gerne tipo 00, manitoba eller mix)
1 dl god olivenolie, fx klassisk olivenolie eller Affiorato
950 ml lunkent vand
17 g gær
40 g salt
Topping: 1 kvist rosmarin og lidt flagesalt/kryddersalt.

Har du ikke rosmarin kan du snildt bruge andre krydderurter, fintsnittede løg eller lignende.

Sådan gør du 

Dagen før:

Opløs gæren i en skål med alt vandet og rør de øvrige ingredienser i til melet er helt opløst. Stil dejen til hvil (autolyse) i 30 min.

Nu skal dejen strækkes og foldes. Det går nemmest med let våde fingre. Start med at løfte et hjørne af dejen lodret op og fold det ind over dejen til modsatte hjørne. Gentag foldningen hele vejen rundt (ca 4-5 foldninger). Lad dejen hvile 30 min og fold så dejen igen. Lad dejen hvile 30 min igen og fold så dejen en sidste gang.

Kom bagepapir i et firkantet fad så bagepapiret er godt over fadets kanter. Pensl papirets bund med lidt olivenolie og kom dejen i fadet. Pak fadet med film, så det er lufttæt og sæt så dejen på køl natten over.

Dagen efter:

Tag dejen ud til hævning på køkkenbordet 1 time før bagning. Forvarm ovnen på 220 grader varmluft med en bageplade placeret med bunden opad midt i ovnen.

Fjern filmen fra dejfadet og prik de karakteristiske huller/fordybninger i brødet med våde fingre.

Top med olivenolie og drys lidt flagesalt og krydderurter over.

Løft bagepapiret med dejen ud af fadet og placer dejen med bagepapir på den varme bageplade i ovnen. Det går nemmest med en pizzaspade eller med lidt hjælp fra en ven i køkkenet. Ved at bage dejen på bagepapiret direkte på den varme bageplade opnår du en sprødere bund og en bedre ophævning i ovnen, så du får flot højde på dit brød.

Bages på 220 grader i ca 20 min til brødet er gyldent. Tag brødet ud til afkøling på en rist.

Servér det lune focaccia med små skåle af din yndlingsolivenolie og lidt flagesalt til at dyppe brødet i.

Har du rester dagen efter kan du snildt riste brødet til caprese sandwich eller ostemad. Du kan også skære focacciaen i tern og grille ternene på en pande med lidt olivenolie til de lækreste brød croutoner til salater eller supper. 

Bon appétit!