Græsk olivenolie – hvordan vælger du?

Græsk olivenlund, Oliviers & Co

Hvad kendetegner en god græsk olivenolie? Er du på udkig efter en god græsk olivenolie, hjælper vi dig på vej med disse tips.

Det kan være meget svært at gennemskue olivenolie-markedet, og på trods af afsløringer af snyd og bedrag, tager mange producenter stadig chancen og sælger olivenolie i falske klæder – vi har skrevet om snyd med olivenolie her

Græsk olivenolie – kig efter

1) Ekstra jomfru olivenolie af den bedste kvalitet

Det kan være svært at vurdere kvaliteten af en olivenolie på en label og ved at se igennem en flaske. Det allerbedste er, hvis du har mulighed for at dufte og smage dig frem, inden du køber olivenolien.

Olivenolie skal dufte og smage frisk og frugtagtig. En let peberagtig kradsen i afslutningen er et kvalitetstegn. Hvor peberagtig fornemmelsen i ganen er, kan variere meget.

Uanset om du har mulighed for at smage, inden du køber, eller ej, så smag gerne på din olivenolie rent, hver gang du køber en ny. Notér dig, hvilke olivensorter du bedst kan lide – der findes mange forskellige oliven med meget forskellig smag. Efterhånden kan du indkredse nogle favoritter. Læs mere om nogle af de ikoniske græske oliven-sorter nedenfor.

Smager og lugter olivenolien lidt af eddike, mudder eller harskhed, eller efterlader olivenolien en fedtet voksagtig fornemmelse i munden, så er den ikke af bedste kvalitet og måske endda af så underlødig kvalitet, at den ikke er egnet til menneskeføde.

2) Frisk olivenolie

Se efter høst-tidspunktet, som minimum høst-året, men kan du se høstmåneden, er det endnu bedre. Olivenolie skal være så frisk som muligt. Gerne fra den seneste høst eller året før.

På den nordlige halvkugle varer olivenhøsten for det meste fra sen september til og med januar. På den sydlige halvkugle er det fra april til juni.

Der er forskel på forskellige olivensorters holdbarhed og stabilitet, men som udgangspunkt er holdbarhedsdatoen omkring 2 år efter høstdato.

Når du først har åbnet din olivenolie, så brug den gerne inden for 4-6 måneder.

3) Sporbarhed

Jo flere præcise oplysninger på etiketten, jo bedre. Som minimum skal du kunne se, hvilket olivensorter, olivenolien er presset af, og hvilket land olivenolien kommer fra. Et græsk-klingende navn eller en etiket med et græsk udseende er ikke altid ensbetydende med, at olivenolien rent faktisk er græsk.

Allerbedst er det, hvis du kan se hvilket estate og producent, der har produceret olivenolien. Måske kan du oveni købet se, hvilken olivenlund eller tank, olivenolien kommer fra.

Får du ingen oplysninger om olivenoliens oprindelse? Olivenolieproducenter, der er stolte af deres olivenolie, fortæller selvfølgelig gerne om deres produkt.

4) Korrekt opbevaring

Undgå olivenolie i klare flasker og olivenolie, som opbevares på solfyldte hylder. Olivenolie skal opbevares korrekt for at bevare sine egenskaber, dvs. ikke for varmt og ikke for lyst. 

Husk også selv at opbevare din olivenolie væk fra det varme gaskomfur, ikke i den solfyldte vindueskarm og altid med proppen på.

Klassisk græsk ekstra jomfru olivenolie fra Oliviers & Co

De vigtigste oliven produceret i Grækenland

Olivendyrkningen i Grækenland foregår i tre hovedregioner: Peloponnes, Kreta og De Ioniske Øer. Disse tre regioner står for 80 % af landets produktion – og mere end 80 % af Grækenlands oliven-høst anvendes til at producere ekstra jomfru olivenolie.

Den mest ikoniske græske olivensort er Kalamata, som er opkaldt efter byen Kalamata i det sydlige Grækenland på den græske halvø Peloponnes, hvor de oprindeligt blev dyrket. I dag dyrkes de mange steder i verden. De mandelformede mørkelilla oliven kan ikke høstes grønne og må håndplukkes for ikke at blive stødt.

Særligt Kreta er kendt for at dyrke de små Koroneiki, som også kaldes dronningen af oliven. Koroneiki er besværlig at dyrke, men sprængfyldt med frisk, frugtig smag og bruges hovedsageligt til at producere olivenolie.

De små grønne, ovale Agrinou dyrkes især på Pelopennes-halvøen og Kreta, håndhøstes typisk om efteråret og fermenteres naturligt i saltlage. Fast i kødet, delikat, mild, let salt og nøddeagtig – Agrinou bruges ofte som snack, i salater og til fisk.

Amfissa-oliven er den store græske helt: denne store, ovale og dybt grønne oliven har en lang historie i Grækenland. De sprøde, frugtige og let bitre oliven bruges ofte som bordoliven og i pastaretter.

Der findes mange andre oliven-sorter i Grækenland, fx Kolovi, Halkidiki, Adramytiani, Manai og Tsakistes

I Oliviers & Co har vi bl.a. græske Kalamata og agrinou i vores store udvalg af spiseoliven. Du kan finder udvalget her

Græske spise oliven fra Oliviers & Co

Klassisk græsk olivenolie med autentisk smag

I Oliviers & Co samarbejder vi med nogle af de dygtigste producenter i Middelhavsområdet, og hvert år udvælger vi en klassisk græsk olivenolie af bedste kvalitet, som giver en autentisk græsk smag til din madlavning.

I år kommer vores klassiske græske olivenolie fra familien Protoulis' olivenlund på den smukke ø Lesbos, hvor indbyggerne har dyrket oliven i 3000 år. Familiens olivenlund er en af de ældste i Grækenland, og denne olivenolie løfter arven og giver dig de fineste gyldne dråber af klassiske græske olivensorter: Kolovi og Adramytiani-oliven.

Den milde græske ekstra jomfru olivenolie er perfekt til hverdagens madlavning og selvfølgelig alt, der smager af Grækenland. Og så er dåsen en lille charmerende hyldest til det smukke land med det azurblå hav.

Klassisk græsk ekstra jomfru olivenolie fra Oliviers & Co

Smagen af Grækenland på din tallerken

Lækre spiseoliven, fetaost, squash, yoghurt-dip, grillet aubergine, fisk og blæksprutte... og selvfølgelig fantastisk ekstra jomfru olivenolie.

Vi elsker det græske køkken og sender en kærlig tanke til antikkens grækere, som måske var med til at udbrede olivendyrkningen i den vestlige Middelhavsregion. For grækerne er oliventræet den vigtigste afgrøde i Middelhavsområdet, og det spiller stadig en vigtig rolle i både handel og landbrug i landet – og selvfølgelig i den græske madkultur.

Her får du tre af vores favorit-opskrifter, som afslører, at når vi selv skal have lidt Grækenland på tallerkenen, så kan vi simpelthen ikke stå for smuldret og smeltet feta... 🇬🇷🌿🕊

Tzaziki med smuldret feta

Tzatziki sender smagsløgene på rejse til det skønne græske, azurblå ø-hav. Vores luksus-opskrift får ekstra cremet luksus af lidt smuldret feta og klassisk græsk olivenolie.

Få vores tzatziki-opskrift her

Klassisk græsk ekstra jomfru olivenolie i smuk dåse fra Oliviers & Co

Marineret aubergine med grillet feta og timian

I denne opskrift får den smeltede feta selskab af aubergine, der er bl.a. er marineret med finthakkede Kalamata-oliven og selvfølgelig græsk olivenolie. Skøn vegetarisk hovedret med salat og lidt godt brød eller som tilbehør.

Grillet aubergine med feta og rosmarin, opskrift fra Oliviers & Co

Tomatsalat med agurk, oliven og grillet feta

Oliven og feta er genial i salater – tænk bare på den elskede græske salat. Her får du en anderledes salat-opskrift med de lækre grønne, græske agrinou-oliven og grillet feta. En kæmpe favorit i vores sommerkøkken, når man kan få de bedste, grønne tomater. Du kan selvfølgelig også sagtens bruge de røde.



Sådan bruger du klassisk ekstra jomfru olivenolie og får maden til at smage, Oliviers & Co