Ekstra jomfru olivenolie guide – hvordan finder du den bedste olivenolie?

Olivenhøst vurderes, ekstra jomfru olivenolie, Oliviers & Co

En lille skål med en god ekstra jomfru olivenolie. Lidt flagesalt og dejligt, nybagt brød. Helt simpelt og intet mindre end fantastisk.

Vi elsker god olivenolie – ganske enkelt. Med god ekstra jomfru olivenolie kan du løfte din madlavning i så uendeligt mange fantastiske retninger – fra det helt simple, som en solmoden tomat, hvor god olivenolie og lidt havsalt fremhæver og løfter smagen i selve råvaren, til de mere komplekse kulinariske retter og desserter, der løftes og bindes elegant sammen med god olivenolie.

God ekstra jomfru olivenolie kan det hele og findes i så mange forskellige fantastiske smage. Der findes en olivenolie til alle typer retter og råvarer i dit køkken. Men olivenolie er også en dramatisk, årelang historie om snyd, og om hvordan mafialignende organisationer verden over flasker og sælger blandingsprodukter, der lables som den højeste kvalitet "ekstra jomfru" uden at være det. Derfor er det vigtigt at vide, hvad man skal kigge efter, når man skal finde den gode olivenolie.

Vores mission er at øge det generelle kendskab til god ekstra jomfru olivenolie. Kendskabet til olivenoliens kvaliteter, dufte og smage – og hvordan du kan bruge god olivenolie til at spise bedre og sundere hver dag. Vi har selv oplevet, hvordan den gode olivenolie bliver ens bedste ven i køkkenet. Og vi tror på, at det samme kan ske for dig.

Vi har lavet denne guide som en hjælp til dig, der gerne vil lære de vigtigste kendetegn, du skal kigge efter, når du skal vælge den rigtige olivenolie.

I vores guide fokuserer vi på kvalitet og på duft og smag. Vi er eksperter i olivenolie og smager årligt på mere end hundrede forskellige olivenolier fra hele verden. Vi lever og ånder for god mad – og vi har et særligt stort hjerte for olivenolie og middelhavskøkkenet.

Hvis du har behov for vejledning og råd, som du ikke finder her i guiden, er du altid mere end velkommen til at kontakte os.

Oliventræ i estate olivenlund, ekstra jomfru olivenolie fra Oliviers & Co

Hvad betyder "ekstra jomfru olivenolie"?

Når du skal vælge en god olivenolie, skal du først og fremmest kigge efter ekstra jomfru olivenolie. Vi guider dig her til, hvad det egentlig betyder.

Vidste du, at 'ekstra jomfru' olivenolie er en betegnelse, der er lovbestemt? Det er kun olivenolier af den højeste kvalitet, der må sælges med 'ekstra jomfru' på etiketten. At en olivenolie er 'ekstra jomfru' betyder lidt kort fortalt, at olien ikke har defekter, og at den er produceret korrekt. 

Definitionen af ekstra jomfru olivenolie er: "Olivenolie af bedste kvalitet, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer". For at fastlægge kvaliteten af en olivenolie, tester man olivenolien grundigt efter høst og pres.

Test af olivenolie

Vi ser desværre alt for ofte, at producenterne kalder deres olivenolie for ekstra jomfru olivenolie, selvom olien ikke lever op til kravene. Det er naturligvis, fordi man kan tage sig bedre betalt for ekstra jomfru olivenolie end for olivenolie af ringere kvalitet. 

Heldigvis skal Danmark og de andre EU-lande gennemføre en årlig kontrol af olivenolier på det hjemlige marked. I Danmark er det Fødevarestyrelsen, der står for de årlige tests. Ofte er det nogle af de mest solgte produkter i supermarkederne, der bliver testet. Derfor finder du sjældent vores olivenolier på listen. Vi ville ellers gerne testes. 

I Fødevarestyrelsens seneste test af olivenolie fra 2019 dumpede 8 ud af 9 olivenolier. Det kan du læse mere om her.

Nyhøstede grønne oliven på net i olivenlund til olivenolie fra Oliviers & Co

En olivenolie skal bestå 2 typer test for at kunne kaldes ekstra jomfru olivenolie:

  1. Den organoleptiske test, hvor man i et professionelt smagspanel tester, om olivenolien har organoleptiske defekter (smag og duft). En ekstra jomfru olivenolie må have nul defekter, når det kommer til smag og duft.

  2. Den kemiske test, hvor man i et professionelt laboratorium bl.a. tester olivenoliens syreindhold. En ekstra jomfru olivenolie må ikke have et syreindhold på over 0,8%. Syreindholdet kan ikke smages, men kun måles i et laboratorie. Et lavt syreindhold vidner om høj kvalitet og stabilitet, og vi har selv udvalgt vores olivenolier, så syreindholdet er markant lavere end det tilladte, så vi er sikre på, at smag, kvalitet og holdbarhed er i top.

Hvis en olivenolie ikke efterlever kravene for en ekstra jomfru olivenolie, falder den under en af de lavere klasser. Lige under ekstra jomfru findes klassen 'jomfru olivenolie'. I en jomfru olivenolie har man tilladt organoleptiske defekter (smag og duft) til et vist niveau. Der kan være tale om fejl som harskhed eller olivenolie presset på beskidte, frostskadede eller direkte mugne oliven – og det kan selvfølgelig smages i olivenolien. Der kan endvidere være tale om defekter som følge af beskidte produktionsapparater. En jomfru olivenolie må samtidig gerne have et syreindhold over 0,8% – dog ikke højere end 2%.

Defekterne i en jomfru olivenolie er ikke i sig selv sundhedsskadelige, og derfor må jomfru olivenolie sælges som fødevare og anvendes til fremstilling af fødevarer. Men når der er fejl på olivenolie, kan det selvfølgelig smages. Derfor anbefaler vi, at du kun bruger ekstra jomfru olivenolie i din madlavning.

En del af den olivenolie, der sælges som 'ekstra jomfru olivenolie' i supermarkeder verden over, er i virkeligheden 'jomfru olivenolie' eller det, der er værre. Det bliver desværre bevist igen og igen, når myndighederne verden over foretager de obligatoriske tests. Prøv bare at Google 'olive oil mafia' for at få et lille indtryk af de værste tilfælde.  

Mange tænker, at de kan nøjes med en lavere kvalitet olivenolie til stegning og bagning, men vi anbefaler, at du udelukkende bruger ekstra jomfru olivenolie også til stegning og bagning, hvis du går op i god smag og stabilitet. Hvorfor stege dine gode råvarer i en halvskidt olivenolie? 

Når de organoleptiske defekter på en olivenolie overstiger et vist niveau eller har et syreindhold på over 2%, falder den under klassen 'bomolie', der ikke er egnet til at spise.

"Jeg har hørt, at italiensk olivenolie er bedst"

Hvis du spørger en italiener, spanier, græker eller franskmand, er der en god chance for at de synes, at deres egne respektive olivenolier uden tvivl er de bedste :) Alle oliven-producerende lande har deres stolte traditioner og nationale præferencer, men virkeligheden er, at vi ser og smager fantastisk olivenolier fra mange forskellige lande verden over. På samme måde finder vi dårlige olivenolier fra alle de selv samme lande. 

Faktum er, at den gode ekstra jomfru olivenolie ikke handler om oprindelsesland. Den skabes af dygtige, passionerede producenter, velsmagende sorter, godt udstyr og gode klimaforhold i det specifikke høst-år, for bare at nævne et par af de vigtige parametre. Af samme årsag er det vigtigt, at der er en vis sporbarhed i din olivenolie. Det er som regel en rigtig god kvalitetsindikator, hvis du kan se, hvor olivenolien er produceret, hvornår den er høstet, og hvilke sorter den er presset på. Vores egne olier er sporbare helt ned til den tank, de har været opbevaret i – det betyder, at vi ved præcis hvilken del af producentens høst, der er tale om.

Og så er der jo selvfølgelig smag og behag, som er en individuel sag. Måske foretrækker du milde franske olivenolier uden bitterhed. Måske elsker du de kraftige spanske olivenolier med masser af græsagtighed, peber og bitterhed. Eller de super aromatiske, balancerede toscanske olivenolier på klassiske toscanske sorter. Vi elsker at have lidt af hvert på hylden, så vi kan matche olivenolien med det, der skal spises. 

Olivenolie i glas, ekstra jomfru olivenolie fra Oliviers & Co 

Lær at læse etiketten på olivenolie – de 4 vigtigste kendetegn

Apropos sporbarheden, er det vigtigt at lære at læse etiketten på din olivenolie. For alle kan lave en flot etiket med en god grafiker i baghånden, men det er ikke så nemt at lave en god olivenolie. Her er fire vigtige informationer, du skal se efter:

Hvor kommer olivenolien fra?

På nogle olivenolier står der "oprindelse EU jordbrug". Det betyder, at der er opkøbt olivenolie i forskellige EU lande, som derefter er blandet sammen. At navnet klinger italiensk, eller etiketten har fået flotte italienske farver, er et fænomen, der også er kendt som Italian Sounding, som bliver flittigt brugt for at give forbrugerne indtrykket af, at produktet kommer fra Italien, selvom det ikke er tilfældet. 

Står der "oprindelsesland Italien", kan det være olivenolier opkøbt fra forskellige producenter rundt omkring i Italien. 

Står der navn på en specifik producent og område, kan olivenolien spores tilbage til det specifikke sted, hvor den kommer fra. Nogle gange vil olivenolien endda være AOP eller PGI certificeret. Ligesom med de bedste vine og vinproducenter er estate olivenolier ofte af højeste kvalitet. Hvorfor skjule noget, man er stolt af?

Olivenhøst, estate ekstra jomfru olivenolie fra Oliviers & Co

Hvilket høst-tidspunkt er olivenolien fra?

Høst-tidspunktet er vigtigt, når vi taler olivenolie. Og vil du have den bedste kvalitet, gælder det om at få fingrene i den nyeste høst, da olivenolie, modsat vin, ikke bliver bedre med alderen. Faktisk tværtimod. Gå efter olivenolier fra den seneste høst eller året før.

At du kan se, hvilket år olivenolien er presset, er godt. Det specifikke år og måned er endnu bedre. Olivenhøsten varer på den nordlige halvkugle for det meste fra sen september til og med januar. På den sydlige halvkugle er det fra april til juni.

Høstmåneden siger ofte noget om, hvor græsagtig olivenolien er. Det kommer naturligvis også an på sorter og klimaforhold. Men som tommelfinger-regel har olivenolier presset tidligt på høstsæsonen ofte duften af nyslået græs, mere bitterhed på den gode måde og en kraftigere peberagtig fornemmelse på grund et højere antioxidant-niveau i de grønne oliven. Når oliven modnes og går fra grønne til sorte, ændres smagen, og olivenolien bliver som tommelfingerregel blødere og mere frugtagtig.

Om du er til de mere grønne eller de mere modne olivenolier er en smagssag. Og de kan bruges til forskellig slags mad. Men mere om det en anden gang :) 

Kan du ikke se høst-tidspunkt, kan du så se “mindst holdbar til”?

Så gå efter en olivenolie med lang holdbarhed. Nogle sorter har længere holdbarhed og stabilitet end andre, men som udgangspunkt er holdbarhedsdatoen omkring 2 år efter høstdato. Men husk, at olivenolie har flest smagsnoter og aromatiske egenskaber og er sundest (højest indhold af antioxidanter), når den er frisk. Igen vil det ofte være et tegn på høj kvalitet, at producenten skriver høstinformation på etiketten. Nogle gange blender producenterne også olivenolie fra to årgange, hvis de har overskud fra den sidste høst. 

Hvilke olivensorter er olivenolien presset af?

Der er stor forskel på vin lavet på riesling-druer og en vin lavet på fx merlot. Og selvom vi ikke er vant til at tænke over det, er der selvfølgelig også forskel på olivenolier alt efter, hvilke olivensorter de er presset af.

Der findes mere end 1.500 forskellige olivensorter, og det er i den grad et plus, når olivensorterne fremgår af etiketten. Så kan du også lære din olivenolie-stil at kende.

Så se efter på etiketten, om du kan se præcis, hvilke sorter din olivenolie er presset af. Måske finder du ud af, at du elsker olivenolier presset på Arbequina oliven. Så kan du prøve forskellige producenter og høst-tidspunkter af med denne sort. Det kan også være, at du foretrækker klassiske toscanske sorter som Frantoio, Leccino og Morraiolo oliven. Så kan du teste det af. Stille og roligt vil du opdage de forskellige smagsnuancer og finde frem til din egen personlige olivenolie-stil. 

Nyhøstede oliven, estate ekstra jomfru olivenolie fra Oliviers & Co 

I vores hyggelige butik på Gammel Kongevej kan du dufte til og smage på alle vores ekstra jomfru olivenolier. På den måde finder du hurtigt frem til dine favoritter. Og du er ikke i tvivl om kvaliteten. 

Få 4 enkle tips til, hvordan du kan bruge den gode olivenolie i din daglige madlavning her