Ny høst - om ekstra jomfru olivenolie og hvad der er særligt ved nypresset olie

Ekstra jomfru olivenolie er elsket verden over for sin velsmag og sunde egenskaber. De dygtigste producenter følger årets gang nøje, og i slutningen af september og starten af oktober lyder startskuddet for årets helt store begivenhed. Nemlig høsten af oliven, der skal presses til ekstra jomfru olivenolie eller til gode bordoliven. 

I Middelhavslandene løber høsten fra slut september til omkring januar som det seneste. Den tidlige høst og presning af ekstra jomfru olivenolie er noget helt særligt, og det vil vi sætte fokus på her. 

I det tidlige efterår håndhøstes de allerførste fine lysegrønne oliven og presses straks efter til årets friske olivenolie. Starten på olivenhøsten er en festdag for alle olivenolie-elskere, og den foregår med sommerfugle i maven.

Olivenolie presset af den tidligste høst er eftertragtet af flere grunde, måske også nogle, som du ikke lige tænker over. Det kan du læse mere om længere nede, hvor vi nørder videre med ekstra jomfru olivenolie. 

Har du endnu ikke smagt nypresset ekstra jomfru olivenolie, er det altid muligt at smage på vores store udvalg af olivenolie i vores hyggelige butik på Gammel Kongevej.

Olivenolie i glas, olivenoliesmagning hos Oliviers & Co

NY HØST – KVALITET OVER KVANTITET

Efter oliventræernes smukke lyse blomster er faldet af, kan man skimte de bitte små oliven. De vokser og vokser og på et tidspunkt er de klar til høst. Alle oliven starter med at være grønne og ender sorte, efterhånden som de modnes, hvis man lader dem hænge på træet længe nok. Der findes ikke grønne og sorte olivensorter.

Når man høster oliven i det tidlige efterår, er de helt grønne og sprøde. 

Hvornår olivenolieproducenten vælger at høste afhænger af mange ting, fx olivenoliesorten, hvor olivenolielunden ligger, og hvilken olivenolie producenten gerne vil skabe.

Når olivenolieproducenten vælger at skabe en olivenolie af tidligt høstede oliven, er det et klart tilvalg af kvalitet over kvantitet. De tidligste lysegrønne oliven giver nemlig ikke nær så megen olie, når de presses, som hvis producenten valgte at producere olivenolie af mere modne oliven.

Med oliven fra den tidligste høst ønsker olivenolieproducenten ikke at opnå store mængder olivenolie, men at opnå en olivenolie af en meget høj kvalitet med nogle helt særlige egenskaber.

Det ønske afspejles også i måden vores olivenolieproducenter håndterer høsten. Kun de bedste oliven udvælges, og de håndhøstede oliven køres straks til olivenoliemøllen. Her bliver olivenerne nænsomt vasket og tørret, før de presses med et absolut minimum af ilt-tilførelse ved lave temperaturer, så alle kvaliteter bevares bedst muligt.

Olivenhøst, olivenolieproducent, Oliviers & Co 

HØSTTIDSPUNKTET ER AFGØRENDE FOR SMAGEN

Olivenernes modenhed ved høsttidspunktet har indflydelse på smagen af ​​den olie, der produceres af dem. Hos Oliviers & Co skelner vi mellem to overordnede olivenolie-kategorier: De græsagtige olivenolier og de florale (blomsteragtige) olivenolier. De to kategorier er gode at kende, fordi de kan guide dig, når du skal vælge den bedste olivenolie til de retter, du gerne vil lave.

De græsagtige olivenolier er mere eller mindre intense, og de er kendetegnet ved grønne noter som nyslået græs, artiskok eller grønt æble. Olivenolien er presset af oliven, der høstes meget unge, faste og grønne.

De florale olivenolier er delikate og bløde i smagen, og de er ofte fløjlsagtige med noter som smør, pære og hasselnød. Olivenolien presses af oliven, der høstes lidt senere, når de bliver sorte og modne.

Oliven, Oliviers & Co

SMAGEN ER EKSTRAORDINÆR

Har du været på ferie i Italien, har du måske smagt en rigtig god græsagtig olivenolie. Det er lige præcis den type olivenolie, som italienerne ofte bruger på pasta og til at dyppe brødet i.

Og når det gælder græsagtig olivenolie, er der ikke noget der slår den allerførste olivenolie fra årets første høst. Italienerne selv valgfarter da også gerne til olivenoliemøllen for at få fingrene i den tidligste høst.

Alle de kvaliteter, som gode græsagtige olivenolier har, er særligt fremtrædende i den olivenolie, som omhyggeligt presses af den tidligste høst. Det gælder også de organoleptiske kvaliteter, dvs. smagen og duften, der simpelthen er ekstraordinær: den lækreste cremede og græsagtige olivenolie med tydelige noter af grønne æbler, tomatblad og friske mandler. Med den tidligste olivenolie på tallerkenen kan man ikke undgå at drømme sig lidt til en autentisk italiensk restaurant.

Burrata med olivenolie, Oliviers & Co

OLIVENOLIE GIVER VELSMAG OG SUNDHED

Det er ikke kun smagen på årets første grønne olivenolie, der er noget ganske særligt. Olivenolie presset af de allerførste oliven er også ernæringsmæssigt i en klasse for sig selv. Den første grønne olivenolie har nemlig reducerede niveauer af syre og peroxider til fordel for en høj procentdel af polyfenol.

Polyfenoler er en gruppe af antioxidanter, der findes i fødevarer, som kroppen bruger til at bekæmpe de såkaldte frie radikaler, som hele tiden dannes, når kroppen forbruger ilt. Frisk olivenolie af god kvalitet er en god kilde til antioxidanter. Og god olivenolie af tidlig høst findes ikke friskere.

 Affiorato italiensk ekstra jomfru olivenolie fra Oliviers & Co

AFFIORATO – ÅRETS UDVALGTE FØRSTE OLIVENOLIE

Hvert år udvælger vi i Oliviers & Co den tidligste olivenolie af den allerbedste kvalitet. Olivenolien er årets Affiorato, der kommer på den smukke dybgrønne olivenoliedåse med oliventræet på.

Olivenolie af den bedste kvalitet bruges ikke som et simpelt fedtstof, men som et krydderi og en ingrediens i sig selv, for smagen af god olivenolie får dine andre råvarer til at smage endnu bedre. 

Vil du gerne berige dine retter med noget af det bedste, der fås inden for græsagtige olivenolier, så vælg en god olivenolie presset af den tidligste høst.

Find Affiorato her

Læs mere om producenten her