Olivenolie med citron, basilikum og chili – hvordan fremstilles olivenolie med smag?

Måske har du tænkt på, hvordan olivenolie med smag, fx af citron, basilikum, hvidløg og chili bliver lavet? Her får du lidt baggrundsviden, så du bedre kan vælge en god smagsolivenolie.

Økologisk olivenolie presset med friske citroner fra Oliviers & Co

4 måder at lave olivenolie med smag

Olivenolie med smag af citrusfrugter, urter, løg og chili kan fremstilles på flere forskellige måder. De 4 mest almindelige metoder:

1. Mekanisk presning

De friske oliven og råvaren, fx friske citroner, kværnes og presses samtidig og på samme måde, som når de friske oliven presses til ekstra jomfru olivenolie uden smag.

2. Maceration

Ved maceration knuses eller findeles smagsgiveren, fx friske krydderurter, før den tilsættes olivenolien, hvorefter den trækker, indtil smagsgiveren har afgivet aroma til olivenolien. Derefter sigtes smagsgiveren fra.

3. Infusion

Ved infusion tilsættes smagsgiveren blot til olivenolien, hvorefter proceduren er den samme som ved maceration: når smagsgiveren har afgivet aroma til olivenolien, sigtes den fra.

4. Tilsætning af smagsstoffer

Olivenolien tilsættes smagen med aromastoffer eller æteriske olier, der enten er naturligt eller kemisk udvundne eller kunstige, industrielt fremstillede smagsstoffer.

Hvordan opstod ideen at lave olivenolie med smag?

I Puglia i det sydlige Italien har der været dyrket oliven, lige fra mennesket startede landbruget. Man dyrkede både oliven til egen brug og til handel med olivenolie, der fandt sted allerede for 3.500 år siden. Olivenolien blev fremstillet ved først at kværne olivenfrugterne i en stenkværn – eller 'frantoio' (stenmølle) på italiensk – og derefter presse saften af de knuste olivenfrugter.

I de små familiebrug i Puglia-regionen blev det tradition at affedte kværnen under afslutningen af årets olivenoliepresning ved at knuse friske citroner i stenmøllen sammen med det sidste pres olivenolie. Den lille mængde aromatisk olivenolie, der kom ud af denne presning, var forbeholdt familien selv.

 Olivenhøst, olivenproducent hos Oliviers & Co

En ældgammel og overlegen metode

Smags- og duftnoterne af olivenolie med citron fremstillet efter denne ældgamle tradition er overlegen i forhold til de andre metoder, fordi den autentiske smag af de friske oliven- og citrusfrugter bevares intakt.

Når du køber vores olivenolier med smag, får du altid den rene vare, hvor oliven bliver presset af de friske råvarer i stedet for at tilsætte aroma eller æteriske olier. Presningen foregår selvfølgelig ikke længere i gamle stenmøller, men i en moderne, klinisk ren og effektiv presse hos vores dygtige olivenolieproducent i Puglia.

Vi udvælger friske råvarer af høj kvalitet, lige når modenheden peaker og opnår dermed naturlige olivenolier med smag uden kunstige tilsætninger.

Hver enkelt af vores smagsolier er resultatet af omhyggelig processer, der sikrer den bedste kvalitet og smag af 100 % naturlige ingredienser. I visse tilfælde får vi det optimale resultat ved at kombinere den samtidige presning med maceration. Det gælder fx når smagsgiveren er delikate friske krydderurter som basilikum.

Nedenfor kan du læse lidt mere om vores forskellige smagsolier.

Økologisk italiensk olivenolie presset med appelsiner fra Oliviers & Co

Hvordan laver man en god smagsolie med citrusfrugter?

Vores smagsolier med citrusfrugter viderefører arven fra den italienske tradition: Til vores citronolie presses friske, modne og hele citroner samtidig med de friske oliven få timer efter høst.

På samme vis presses de modne appelsiner, mandariner, bergamotter, grønne citroner og citron/ingefær samtidig med olivenfrugterne. Resultatet er 100 % naturlige olier med intens smag af både frugt og skal. I vores udvalg af smagsolier med citrusfrugter finder du citronolie, økologisk appelsinolie, mandarinolie, bergamotteolie, økologisk grøn citronolie og citron & ingefærolie.

Økologisk grøn citronolie fra Oliviers & Co

Hvordan laver man en god olivenolie med friske krydderurter?

Måske har du prøvet at knuse lidt friske krydderurter i en morter under din madlavning? Så vil du have oplevet, hvordan de delikate blade frigiver fantastisk aroma, når de knuses let.

For at indfange den delikate aroma af friske krydderurter kombinerer vi den samtidige presning med maceration i vores basilikumolie.

I Puglia vokser den lysegrønne basilikum ved foden af ​​oliventræerne hos vores producent. I september plukker møllemesteren armfulde af den friske basilikum, som knuses let, inden han fylder rustfri ståltanke med krydderurterne og hælder frisk olivenolie på. Dette er macerationen, der er første fase.

Den anden fase finder sted på tidspunktet for olivenhøsten i november. Denne gang plukker møllemesteren basilikum samtidig med oliven, og de presses samtidig.

På samme vis producerer vi vores andre olivenolier med friske krydderurter. Ved at kombinere de to metoder opnår vi den bedste smag med 100 % naturlige ingredienser. I vores udvalg af smagsolier med krydderurter finder du basilikumoliemynteolie og timianolie.

Italiensk olivenolie presset med friske krydderurter fra Oliviers & Co
Hvordan laver man en god olivenolie med hvidløg og chili?

Vores hvidløgsolier og chiliolier produceres efter samme metode: friske modne hele hvidløg og chilipebre presses samtidig med de friske olivenfrugter.

Vi har to slags hvidløgsolie og to slags chiliolier, omhyggeligt smagt til udelukkende med naturlige ingredienser, så du kan vælge den, der passer dig bedst.

Til vores chiliolie tilsættes for eksempel et par citroner under presningen for at balancere olivenolie, som ellers ville være meget krydret – perfekt til en mild chilismag. Skal der være lidt mere kraft på chilien, er vores økologiske ekstra spicy olivenolie presset med frisk peperoncino chili fra Calabrien.

Økologisk italiensk olivenolie presset med peperoncino chilipebre fra Oliviers & Co

Vores hvidløgsolie er selvfølgelig også presset af friske hvidløg og oliven – en klassiker på mange køkkenhylder, der er så nem at bruge til alt fra dressinger til supper, saucer, marinader og glasering. Vi har også en økologisk hvidløgsolie smagt til med knuste sorte peberkorn, der nemt tilfører madlavningen smagen af hvidløg med et pift af peber.

Italiensk olivenolie presset med hvidløg og chili fra Oliviers & Co

Sådan vælger du en god olivenolie med smag

Her gælder først og fremmest det samme råd, som når du vælger en god ekstra jomfru olivenolie: smag og duft dig frem.

I vores hyggelige butik på Gl. Kongevej kan du altid smage på vores olivenolier. Har du ikke mulighed for at besøge butikken, har vi et udvalg af vores olivenolier i mini-størrelse, så du kan bestille en smagsprøve med, når du handler i vores webshop. Vi pakker alle pakkerne fra butikken og er også altid klar til at guide over telefon, chat og mail.

Det næste råd er at læse på deklarationen. Når du vælger en olivenolie med smag, kan du se efter i ingredienslisten, om der er tilsat aroma, eller om olivenolien udelukkende består af naturlige ingredienser. Er der tilsat aroma, se da efter, om den er naturlig. Det er ikke lovpligtig at opgive, om aroma er naturlig eller kunstigt fremstillet, men er den naturlig, vil producenten som regel gerne fortælle om det. Vil du gerne begrænse dit indtag af tilsætningsstoffer anbefaler vi, at du vælger en smagsolie uden tilsat aroma.

Se også efter, om producenten fortæller hvor olivenolien kommer fra. Producenter, der er stolte af deres produktion, vil gerne fortælle, hvor både olivenolien og smagen af fx citrus kommer fra.

Se også, om olivenolien er frisk, fx på bedst-før-datoen, og om olivenolien er emballeret i BPA-fri metaldåse eller en mørk glasflaske, hvor olivenolien meget bedre holder sig frisk end i klare flasker. Køber du olivenolie i klare flasker, skal du sikre dig, at olivenolien har været opbevaret korrekt hos forhandleren (ikke i direkte lys). Opbevar altid selv din olivenolie væk fra direkte lys, gerne i et ikke alt for varmt køkkenskab, og sørg for at holde flasken eller dåsen lukket, så du undgår iltning. Og husk at bruge den, mens den er frisk!

Solskin på tallerkenen året rundt

Vores olivenolier med smag er en nem måde at have dejlige, sæsonbestemte yndlingssmage til rådighed året rundt, uden at man behøver at have køkkenet fuld af friske krydderurter og frugter, der måske i vintermånederne er transporteret langvejs fra eller er drevet frem i opvarmede drivhuse.

Olivenolier presset med friske råvarer viderefører den samme præserverings-idé, som vi alle kender fra marmelade-, saft- og syltetraditionen, hvor råvarer høstes og præserveres, når de er perfekt modnede og i sæson, så den solmodne smag også kan nydes i de mørke måneder.

Vil du gerne spise mere grønt, er olivenolie presset med frugter og urter en nem måde at tilføre velsmag til salater, rodfrugter, supper, kål og bælgfrugter. Brug fx olivenolie presset med citroner, mandarin, appelsin, bergamotte, mynte og basilikum på alt fra kålsalater, grønne salater, dampede grøntsager og fisk og fjerkræ til desserter, yoghurt og frugt. Og smag nemt dine rod- og bælgfrugter, supper, pasta, pizza, tærter og gryderetter til med lidt olivenolie med chili, hvidløg og timian.

Få vores nemme opskrifter på dressing med smagsolivenolier til alle dine salater her

Få vores opskrift på salat med avocado og marineret laks med citronolie her

Få vores opskrift på tzatziki med feta og mynteolie her