Antipasti, tapas og meze – Middelhavskøkkenets småretter

Antipasti, tapas, meze – guide til Middelhavskøkkenets småretter, Oliviers & Co

Et udsøgt udvalg af små velsmagende retter til deling er en genial måde at spise på.

Fra antipasti i Italien og tapas i Spanien til meze/mezze i Grækenland, Tyrkiet og Mellemøsten. De kan noget helt særligt ved Middelhavet, når det handler om at dele et godt måltid i en herlig afslappet atmosfære.

Fælles for Middelhavets småretter er ideen om at servere et udvalg af mindre retter, enten som appetitvækkere eller snacks eller sat sammen, så alle de små retter til sammen udgør et helt måltid.

Den ide er så nem at elske, og smagene og duftene fra Middelhavets småretter vækker dejlige minder om skønne sommeroplevelser på de sydligere breddegrader. Her får du inspiration til, hvordan du nemt selv kan servere smukke småretter for dem, som du holder af.

Krydderiernes magi

I princippet kan antipasti, tapas og meze bestå af alle slags retter, der kan laves som småretter eller dele-venlige retter. Den hyggelige madkultur er fælles, men hver Middelhavsregion har selvfølgelig sine lokale varianter med duftende krydderier og smagsoplevelser, der bringer sanserne på rejse rundt om Middelhavet. 

Tilsmagning med de helt rette krydderier kan være noget af en kunst, og det kan ofte være et større arbejde at få fat i de rette varianter af den bedste kvalitet.

Derfor har vi i Oliviers & Co skabt fire gourmet krydderiblandinger baseret på nøje udvalgte middelhavskrydderier og traditionelle opskrifter, naturligvis med 100% naturlige ingredienser og ingen kunstige smagsgivere. Med vores krydderiblandinger bliver det nemt at tilføre den helt rigtige velsmag til et lækkert udvalg af middelhavsretter baseret på autentiske smagsoplevelser fra Middelhavsregionen.

Krydderiblandinger fra Oliviers & Co

La bruschetta – italiensk perfektion

Engang var bruschetta en fattig ret, der blev serveret til bønderne for at få brugt det daggamle brød. I dag er det berømte brød med olivenolie, hvidløg og friske tomater en vigtig del af det italienske køkken som klassisk antipasti.

Du kan nemt tilberede dine egne bruschetta med vores økologiske La Bruschetta-krydderiblanding, der smager af solmodne tomater, hvidløg og basilikum. Fordel lidt god italiensk olivenolie og bruschetta-krydderiet på ristet brød og tilsæt din favorit-topping, fx mozzarella, parmesan, frisk skinke, grillede grøntsager og en dråbe Modena balsamico efter smag.

Brug også bruschetta-krydderiet til den nemmeste velsmagende bruschetta-dip: Bland 1 spsk bruschetta-krydderi med 3 spsk italiensk olivenolie eller basilikumolie og lidt flagesalt i en lille skål med lidt godt brød at dyppe med.

Ristet brød med olivenolie fra Oliviers & Co

Skønne italienske ostebidder

Gode oste indgår ofte i et klassisk udvalg af Middelhavsretter til deling. En nem og populær servering kan fx være lidt oliven, ost, charcuterie, godt brød og lidt lækker olivenolie eller bruschetta-dip at dyppe i.

Vil du gerne forkæle dine gæster med cremede italienske småretter med lækker ost, får du her to af vores favoritter – så smukke og velsmagende og slet ikke så svære at lave, som de ser ud.

Når det gælder italienske oste, står mozzarella øverst på manges liste. Den friske og cremede mozzarella kan nemt serveres helt simpelt med god klassisk italiensk olivenolie og et drys bruschetta-krydderi

Men vil du gøre som italienerne og dyrke de solmodne citroner som den perfekte sommerspise, så prøv denne servering med syltet citronskal – find opskriften her.

Opskrift på mozzarella med syltet citronskal og bruschettakrydderi fra Oliviers & Co

To andre italienske oste, som de fleste elsker, er den friske ricotta og den umamifyldte parmesan. De er egentlig så forskellige, men netop derfor er de det perfekte makkerpar i så mange italienske opskrifter.

I denne opskrift på gnudi får det klassiske ravioli-fyld med ricotta, parmesan og spinat lov til at stå alene uden pasta-indpakningen – deraf ordet 'gnudi', dvs. 'nøgen' ravioli. Gnudierne serveres nemt med god olivenolie, fx basilikumolie, og et drys bruschetta-krydderi – find opskriften her.

Opskrift på gnuddi med ricotta, spinat og bruschettakrydderi fra Oliviers & Co

Græsk tzatziki

Sommer, sol og det azurblå Middelhav. Der er næppe noget mere græsk end den ultimative sommer-dip, tzatziki, der altid vækker skønne minder. Tzatziki er lækker både som dip til chips og salte kiks, som dressing til fladbrød og pita og som tilbehør til grillmiddagen. 

Opskrift på tzatziki med feta og mynte fra Oliviers & Co

Vores tzatziki-krydderiblanding er perfekt afbalanceret med sød mynte, dild og hvidløg. Med den ved hånden er det så nemt at tilsmage din egen tzatziki. Vi tilfører ekstra cremet velsmag til vores tzatziki med lidt smuldret feta, olivenolie presset med frisk mynte og lækker græsk olivenoliefind opskriften her

Brug også tzatziki-krydderiet som drys på alle dine græsk-inspirerede retter, fx græsk salat, grillspyd, frisk fisk og grillede auberginer, peberfrugter og blæksprutte.

Kirmizi – det tyrkiske navn for rød

Hummus er en elsket og klassisk dip, der er fast indslag ved de fleste mezze serveringer og vidt udbredt med forskellige variationer helt fra Balkan til Libanon og Ægypten af gode grunde. Kikærtecreme rørt fløjlsblød og velsmagende med olivenolie, tahin, citron, hvidløg og salt – så simpelt og så godt.

Med vores kirmizi-krydderi er det nemt at give din hummus et lækkert spicy twist. Kirmizi, der betyder "rød" på tyrkisk, er inspireret af en klassisk tyrkisk mezze-opskrift kaldet Ezme, der er berømt for den skønne, krydrede chili-smag. Kirmizi-krydderiblandingen er en lækker kombination af paprika, rød peberfrugt og røget chipotle-chili, der tilføjer de rette varme og krydrede noter til dine Middelhavsdips og mezze. Rør blot en smule i din hummus og nyd.

Opskrift på hummus med bagt rød peber og kirmizi fra Oliviers & Co

Vi elsker at variere vores hummus og overraske og glæde med denne luksus-version med bagte peberfrugter, marokkansk olivenolie og kirmizi-krydderi til lidt weekendhygge og godt selskab – find opskriften her.

Du kan også røre kirmizi-krydderiet i din hjemmelavede guacamole, i græsk yoghurt eller mayonnaise, bruge den som krydderi til marinader og rubs og drysse den på alt fra røræg til grillspyd.

Mellemøstens zaatar

Zaatar er den magiske duft og smag af Orienten, der bringer sanserne til gadekøkkenerne i Marrakechs souks og Kairos basar. Hemmeligheden bag det særlige zaatar-krydderi er de rustrøde, aromatiske, tørrede sumak-bær fra buskene, der vokser vildt i Nærorienten omkring Middelhavet, som har været brugt som syrlig smagsgiver siden Antikken. Zaatar er uundværlig, når du vil tilføre de helt rette varme krydrede og mellemøstlige noter til fx dips og fladbrød.

Med vores zaatar-krydderiblanding er det nemt at give dine mellemøstligt inspirerede småretter den rette tilsmagning. Drys blot lidt zaatar-krydderi i god olivenolie, fx vores klassiske marokkanske olivenolie, og nyd smagen af sesamfrø, timian, oregano, spidskommen og sumak. Brug fx zaatar og olivenolie-blandingen som nem dip til sprøde fladbrød.

Opskrift på mellemøstligt fladbrød med zaatar krydderi fra Oliviers & Co

Har du lyst til at bage dine egne mellemøstlige fladbrød, får du her vores opskrift på manakish fladbrød toppet helt klassisk med marokkansk olivenolie og zaatar krydderi. Skønne som appetizer serveret med en lækker dip, eller som tilbehør til en grill menu eller en buffet – find opskriften her.

Som dip til fladbrødene er det ekstra luksus med den klassiske libanesiske friskost labneh. Det tager lidt tid (start dagen inden servering), men det er ikke spor svært selv at lave friskost eller drænet yoghurt, og vores opskrift med olivenolie og zaatar-krydderi er det perfekte tilbehør til en mellemøstlig mezze – find opskriften her.

Er tiden knap, og er du så heldig, at du kan få frisk labneh hos din lokale mellemøstlige købmand, kan du røre din egen labneh-dip på 2 minutter.

Opskrift på labned, hjemmelavet friskost med zaatar fra Oliviers & Co

Labneh er også skøn som tilbehør til lammefrikadeller og grillede grøntsager.

Har du fået lyst til at lave dit eget udvalg af middelhavskøkkenets småretter, finder du her udvalget af vores klassiske olivenolier og vores krydderi-blandinger