Verdens bedste olivenolier – 5 prisvindere fra Oliviers & Co ved NYIOOC 2023

 

Guldvinder NYIOOC 2023 olivenoliekonkurrence, Il Fornacino ekstra jomfru olivenolie, Oliviers & Co

 

Elsker du god olivenolie? Så skal du læse med her.

For film findes The Oscars, og for olivenolier findes NYIOOC.

Hvert år i maj afholdes NYIOOC, som er verdens største olivenolie-konkurrence, i fantastiske New York. Det er her, alle med næse for olivenolie af højeste kvalitet mødes. Og vi stiller naturligvis altid en række af vores særligt udvalgte Grand Cru olivenolier op. 

I år stillede vi 5 af vores Grand Cru olivenolier op i konkurrencen, og vi er super stolte over at have vundet hele 4 guldmedaljer og en sølvmedalje.

 

Medaljevindere, NYIOOC 2023, verdens bedste olivenolier, Oliviers & Co

 

For ambitiøse og passionerede olivenolieproducenter er konkurrencen i New York den ultimative efterprøvning af kvaliteten af årets olivenolie.

Olivenolierne bliver vurderet ved blindsmagning af et panel bestående af 21 førende professionelle olivenoliesmagere. De vurderer olivenolierne efter en stram teknisk protokol. Og kun de bedste af olivenolierne kan vinde guld eller sølv, hvis smagspanelet altså afgør, at de lever op til de strengeste smags - og kvalitetskrav.

I olivenoliens verden er det at vinde en medalje ved NYIOOC lidt som at vinde en Oscar. Og resultatet af konkurrencen bliver set som en af de bedste guides til at finde ekstra jomfru olivenolie af absolut højeste kvalitet i verdensklasse. 

Du kan læse mere om vores prisvindende ekstra jomfru olivenolier her. Og vent ikke for længe med at bestille en medaljevinder til dit køkken. De bliver normalt hurtigt udsolgt. 

1. Monva – guld for 5. år i træk

Andalusisk guld på 100 % picual af Luis Montabes

Monva har vundet guld ved NYIOOC 5 år i træk – en helt enestående præstation. Monva er da også ved at være en ægte stamkunde-favorit!

Brug den fx på solmodne tomater og catalansk tomatbrød, til at toppe pastaretter, grillede grøntsager og salater og som finish på kød, fisk og skaldyr. 

Monva olivenolien er presset af 100 % picual oliven i begyndelsen af oktober i smukke Andalusien. Producenten Luis Montabes sørger for, at olivenolien bliver presset senest 12 timer efter høst ved en temperatur under 20°C. På den måde opnår han en fantastisk aromatiske profil for denne særlige ekstra jomfru olivenolie.

Den intense og græsagtige olivenolie har noter af friske urter, mandler og tomatblade. Det sunde polyfenol-tal er højt, og olivenolien har en fin peberagtig fornemmelse. Det er uden tvivl en af verdens bedste monocultivar olivenolier på 100 % picual, der da også hvert år hurtigt går udsolgt.

Se bedømmelsen af Monva fra NYIOOC her

Bestil Monva ekstra jomfru olivenolien her

2. Il Fornacino

Klassisk toscansk luksus af Chiara Zillianti

Da oliventræerne blomstrede i maj 2022 besøgte vi Il Fornacino på vores producent-rejse i Toscana. Det var en kæmpe oplevelse at møde Chiara, der er den dedikerede producent bag en af vores favorit-olivenolier. Hun er en legende i vores øjne! 

Det er fuldt fortjent, at Il Fornacino her i 2023 løber med en flot guldmedale, for her er tale om en af verdens absolut topolivenolier. Dyp brød, brug den over en cacio e pepe og til dine salater med solmodne tomater. 

Se bedømmelsen af Il Fornacino fra NYIOOC her

Bestil Il Fornacino ekstra jomfru olivenolien her

3. Sabino Leone

Enestående kvalitet år efter år – elegance fra Puglia

Leone-familiens oliventræer er over 200 år gamle, og denne elegante guldvinder er presset af 100 % Coratina oliven, en olivensort, der er typisk for Puglia regionen. Leone-familien står år efter år bag nogle af de mest elskede olivenolier hos vores stamkunder.

Denne økologiske ekstra jomfru olivenolie har klassiske italienske noter af tomatblade og grønne asparges, der vil glæde alle, der elsker italiensk mad. Frisk, intens og cremet.

Sabino Leone er den ideelle let krydrede smagsgiver til de simpleste retter – et par dråber på en solmoden tomat, pasta eller det gode brød, præcis sådan som italienerne gør det.

Se bedømmelsen af Sabino Leone fra NYIOOC her

Bestil Sabino Leone ekstra jomfru olivenolien her

4. Frantoio Pruneti

Sublim økologisk italiensk blend fra Chianti

En helt vidunderlig økologisk olivenolie, der stammer fra hjertet af den florentinske bølgende landskaber. Hvis du elsker en klassisk toscansk olivenolie med noter af græs og dejlig peberagtighed, er olivenolien fra Pruneti helt perfekt.

Det er brødrene Gionni og Paolo Pruneti, der står bag denne top ekstra jomfru olivenolie, og de har gjort et fantastisk stykke arbejde, der igen i år har indbragt dem en guldmedalje. Pruneti-brødrenes mesterkundskaber resulterer i nogle af de mest prisvindende italienske olier, og de er i toppen af verdenspoppen, når det gælder olivenolier.

Denne olivenolie er fyldig og græsagtig med noter af artiskok og grønne æbler. En klassisk olivenolie af yderst høj kvalitet fra Chianti terroiret, der bringer den gode stil hjem i dit køkken. Som ekstra bonus har den økologiske Pruneti olivenolie et højt polyfenoltal på 596 mg/kg.

Se bedømmelsen af Frantoio Pruneti fra NYIOOC her

Bestil Frantoio Pruneti ekstra jomfru olivenolien her

5. Societa Agricola Mascio

Elegant olivenolie fra Umbrien med karakter

Denne italienske ekstra jomfru olivenolie er for kendere! Den græsagtige olivenolie fra det smukke Umbrien er presset af klassiske olivensorter med autentisk karakter.

Denne ekstra jomfru olivenolie har peberagtige noter, der er ideelle til det klassiske italienske køkken. Blot få afsluttende dråber tilfører autentisk italiensk velsmag på pasta, risotto, fisk og grillede grøntsager.

Se bedømmelsen af Societa Agricola Mascio fra NYIOOC her

Bestil Societa Agricola Mascio ekstra jomfru olivenolien her

 

Find hele vores store udvalg af Grand Cru ekstra jomfru olivenolier her

Se alle resultaterne fra NYIOOC 2023 her i The Official Guide to the World's Best Olive Oils.