Vegetariske gyros med græske fetadeller, kartofler, grønt & tzatziki

Vidunderlige vegetariske gyros med saftige, græske fetadeller, ovnbagte kartofler, sprødt grønt og lækker cremet tzatziki.
Det er vores dygtige gastro-venner fra AMALIESIGRID der står bag den skønneste græske forkælelse – og de bruger vores græske olivenolie til det hele: dyppe, bage, stege og til at vende det grønne. Den autentiske græske olivenolie er perfekt til opskrifter som denne.
Hjemmelavede fladbrød er lækker luksus, og her får du amaliesigrids dejlige opskrift – men du kan selvfølgelig også købe gode fladbrød, og så tager det kun den halve tid.
|
Antal 4 personer
|
Arbejdstid 35 min | Tid i alt 1 time, 30 min |
Ingredienser
4 græske fladbrød
eller
Hjemmelavede fladbrød
1 dl vand
22 g gær
1,5 dl yoghurt naturel eller græsk yoghurt eller skyr
1,5 tsk salt
4,5 dl hvedemel
2,25 dl durummel
Græsk ekstra jomfru olivenolie
Græske fetadeller
1 løg
2 fed hvidløg
2 dåser sorte bønner eller kidneybønner
200 g græsk feta
170 g soltørrede tomater + 2 spsk olie herfra
1 æg
3 dl rasp
1 tsk spidskommen
2 tsk stødt koriander
2 tsk tørret oregano eller 2 spsk frisk oregano
2 tsk tørret timian eller 2 spsk frisk timian
½ tsk kanel
1 tsk chiliflager
Græsk ekstra jomfru olivenolie
Kartofler
500 g kartofler
En stor håndfuld frisk timian
Flagesalt
Græsk ekstra jomfru olivenolie
Tzatziki
500 ml græsk yoghurt eller skyr
1 agurk
½-1 fed hvidløg
En lille håndfuld mynteblade
Skal af 1/4 - ½ citron
Salt og peber
Grønt
1 hovedsalat
250 g tomater
1 agurk
En håndfuld bredbladet persille
Skal af 1/4 - ½ citron
Salt og peber
Græsk ekstra jomfru olivenolie

Sådan gør du
Fladbrød
Laver du fladbrødene selv, så start med at lave dejen. Bruger du færdiglavede fladbrød, så hop ned til FYLD.
Brug en røremaskine eller rør dejen i hånden. Hæld vand og yoghurt i en skål og opløs gæret i det.
Tilsæt mel og salt lidt ad gangen og rør dejen godt sammen i 5-10 min.
Dejen skal ikke været klistret, men den må heller ikke blive for "hård”. Vurdér eventuelt om der skal lidt mere vand i – i så fald, tilsæt lidt ad gangen.
Ælt dejen godt sammen og lad den så hæve 1 time på køkkenbordet med et viskestykke over. Lav i mellemtiden fyldet.
Fyld
Forvarm din ovn på 200 graders varmluft. Skær kartoflerne ud i tynde pomfrit-lignende stænger eller både, vend dem med timian, salt og den græske olivenolie og bag dem i 25-30 min. til de er sprøde.
Halver agurken til tzatzikien og skrab kernerne ud. Riv agurken ned i en si, drys med lidt salt og lad det stå at dryppe af mens du laver dellerne.
Dræn så de sorte bønner for lage og blend dem sammen med ingredienserne til de græske deller.
“Farsen” må gerne bibeholde en lidt grov tekstur. Form “farsen” til deller og steg dem sprøde på en pande i den græske olivenolie. Tip! Gør evt. dine hænder lidt våde når du former dem, det er gør det endnu nemmere.
Klem så den sidste vædde ud af agurkerne og vend dem sammen med ingredienserne til tzatzikien. Smag den til.
Skær tomat og agurk ud og vend det med grofthakket bredbladet persille og den græske olivenolie.
Har du lavet fladbrødsdejen selv, så del den i fire stykker, rul dem ud en ad gangen, så de er ca. 0,5 cm tykke og steg dem på begge sider i den græske olivenolie. Har du købt fladbrød, så varm dem efter anvisning på indpakningen.
Nyd så dine gyros med tzatzikien, det grønne, kartoflerne og de græske veggiedeller.
Bon appétit!
Opmærksomhedspunkter
Tzatziki: Laver du tzatzikien lang tid før servering, skal du være opmærksom på, at hvidløgssmagen kan blive ret kraftig. Vi kan derfor anbefale at røre hvidløg i kort inden servering for en mere afbalanceret styrke, men det er en smagssag.
Glutenfri: For en glutenfri version kan du bruge glutenfri rasp til de vegetariske græske deller og glutenfri fladbrød.
Laktosefri: For en laktosefri version kan du bruge laktosefri feta og laktosefri yoghurt/skyr.
Du kan finde flere dejlige opskrifter på AMALIESIGRIDs hjemmeside. Vi anbefaler at følge deres skønne madplan, der kommer med gode opskrifter og inspiration hver uge. Se mere her

