Saftige svampedeller med hjemmelavet røget mayo
Vores søde, dygtige gastro-venner fra AMALIESIGRID har lavet en helt fantastisk opskrift på de saftigste svampedeller, der kombinerer friske krydderurter, sprøde valnødder og den intense umami fra vores røgede olivenolie og soya med sort hvidløg.
Svampedellerne er helt perfekte som et vegetarisk indslag på julebordet eller til julefrokoster, hvor du bestemt ikke går på kompromis med hverken smag, tekstur eller fylde. Særligt ikke hvis du serverer dem med den røgede, hjemmelavede mayo på siden.
Antal
25 stk |
Arbejdstid |
Tid i alt |
Ingredienser
Svampedeller
80 g valnødder
400 g rå kartofler
1 porre
250 g portobellosvampe
150 g brun champignon
3-4 kviste frisk rosmarin
8 blade frisk salvie
3 fed hvidløg
8 laurbærblade
1 tsk peber
2-3 tsk salt
4,5 dl havregryn
1 dl laktosefri fløde
5 spsk soya med sort hvidløg fra Oliviers & Co
3 spsk røget olivenolie fra Oliviers & Co
Røget mayo
1 æg
1,8 dl juleolie fra Oliviers & Co
0,2 dl røget olivenolie fra Oliviers & Co
1 tsk dijonsennep
2-3 tsk champagneeddike Oliviers & Co
Lidt salt
Sådan gør du
Rist valnødderne på en pande, så de får en gylden overflade. Sæt dem til side for at køle af.
Start med at skære kartofler, svampe og porre ud. Put det i en foodprocessor og blend det, så det bibeholder en relativ grov tekstur.
Hak rosmarin og salvie fint og steg det i en gryde i godt med olivenolie sammen med presset hvidløg.
Tilsæt de blendede ingredienser og lad det stege et minuts tid.
Bland så laurbærbladene i. OBS. De skal tages fra igen, så put dem i hele.
Tilsæt 2 tsk salt og 1 tsk peber og lad det hele stege i 5-10 min.
Hak i mellemtiden valnødderne efter ønsket konsistens.
Tilsæt så havregryn, fløde, soya med sort hvidløg og røget olivenolie. Bland det hele godt sammen og lad det så hvile tildækket på køkkenbordet i min. 1 time, så smagene trækkes godt ud.
Mens det hviler, kan du lave mayoen. Klæk ægget ned i dit stavblenderglas (eller et andet højt glas/plastikbeholder stavblenderen kan være i) og put så resten af ingredienserne ned til ægget. Sæt stavblenderen helt ned til bunden og puls så nogle gange, så du kan se, at væsken begynder at emulgere. Fortsæt sådan indtil næsten al olivenolien er inkorporeret, og så kan du løfte stavblenderen lidt fra bunden og blende videre, til du har en skøn og cremet konsistens. Opbevar mayoen på glas indtil brug.
Efter hviletiden former du dellerne og steger dem på en pande i olivenolie, og så er de klar til at blive nydt med den røgede mayo på siden.
Bon appétit!
Opmærksomhedspunkter
Hviletid: Du kan sagtens lade “farsen” hvile længere end 1 time – og med fordel natten over i køleskabet. Jo længere hviletid, jo mere smag trækker du ud.
Form dellerne: Et tip kan være at gøre dine hænder lidt våde, når du skal forme dellerne til stegning – det gør det nemmere.
Nedfrysning: Svampedellerne kan sagtens fryses ned og tages op igen ved lejlighed.
Glutenfri: Havregryn er naturligt glutenfrie, men da de produceres med andre glutenholdige råvarer, skal du købe glutenfri havregryn for at være på den helt sikre side for en glutenfrit variant.
Laktosefri: Svampedellerne er laktosefrie, så længe du bruger laktosefri fløde som i opskriften.
Du kan finde flere dejlige opskrifter på AMALIESIGRIDs hjemmeside. Vi anbefaler at følge deres skønne madplan, der kommer med gode opskrifter og inspiration hver uge. Se mere her