Vaniljeis med citrus-olivenolie, æbler & fersken
Vi elsker hjemmelavet, cremet vaniljeis med frugtig citrus-olivenolie, friske æbler og ferskenmarmelade. En nem, skøn og frisk dessert, der kan forberedes flere timer, før det for alvor går løs i køkkenet.
Protip! Det er den skønneste luksus med hjemmelavet is – men skal det være ekstra nemt, kan du også købe en lækker, cremet vaniljeis af god kvalitet og anrette den som vist.
DET SKAL DU BRUGE (4-6 PORTIONER)
Olivenolie med citrus, fx mandarinolie, bergamotteolie eller citronolie
Ferskenmarmelade fra O&CO
2 dl fløde
4 æggeblommer
1/2 dl sukker
1 1/3 dl crème fraîche
1 vaniljestang, flækket, fx Øko Madagaskar vaniljestang fra Mette Ravn
2 sprøde, syrlige og søde æbler, fx Rubens, vasket og skåret i fine både
SÅDAN GØR DU
Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen. Kom fløde, vaniljekorn og selve vaniljestangen i en gryde på medium-høj varme til det koger let i et 3-4 minutter. Sæt gryden til side.
Pisk æggeblommer og sukker i en skål.
Fjern vaniljestangen fra mælken, og hæld den varme vaniljemælk forsigtigt i ægge/sukkerblandingen under omrøring.
Hæld blandingen i en høj pande og opvarm den forsigtigt, indtil den tykner, mens du omrører konstant. Må ikke koge!
Når du har en cremet og tyk konsistens, tilsættes 1 spsk citrus-olivenolie under let omrøring. Sæt derefter panden til side til afkøling.
Pisk crème fraîchen til en cremet og tyk konsistens og rør den i den helt afkølede blanding i panden.
Kom blandingen i en passende størrelse form og så i fryseren eller i en ismaskinen. Hvis du ikke har en ismaskine, skal blandingen helst omrøres hver halve time i formen for at forhindre, at der dannes iskrystaller. Vaniljeisen skal have minimum 4 timer i fryseren.
SERVERING
Kom en stor kugle vaniljeis på en afkølet desserttallerken (tallerknerne afkøles i en fryser ca. en halv time i forvejen). Anret med 1-2 tsk ferskenmarmelade og 3-4 skiver æbler på siden, dryp med citrus-olivenolie og servér straks. Nydes godt med et glas kølig portvin eller valnøddelikør. Bon appetit 👩🏻🍳👨🏻🍳