Ginevra Venerosi Pesciolini er økologisk pioner

På det gamle gods i landsbyen Ghizzano beliggende i de bløde toscanske bakker syd for Pisa har familien Venerosi Pesciolini dyrket vin og olivenolie siden 1370. Det smukke estate har igennem generationer overleveret produktionsfilosofien “in armonia con le forze della natura” – i harmoni med naturen.

Tenuta di Ghizzano gårdens marker

ØKOLOGISK PIONER

Godset er en af områdets ældste gårde, og også en af de mest innovative. Den stædigt overleverede produktionsfilosofi har betydet, at der bag gårdens landbrugsproduktion altid har ligget en målsætning om at skabe produkter af højeste kvalitet og i respekt for naturen. I naturlig forlængelse af den målsætning – og med masser af innovativt mod – satte datteren Ginevra, der startede i virksomheden i 1995, sig i spidsen for udviklingen til en moderne, økologisk certificeret produktion.

Tenuta di Ghizzano har siden 2003 været pionerer inden for arbejdet med økologisk landbrug uden brug af pesticider, organisk gødning, herbicider, insekticider og fungicider og opnåede i 2008 officiel økologisk certificering. I dag dyrkes alle gårdens 350 hektar ikke blot økologisk. I 2006 gik Ginevra skridtet videre og omlagde til biodynamisk produktion, og gården har opnået certificering af Demeter.

Ginevra Venerosi Pesciolini, olivenolieproducent, Tenuta di Ghizzano

GINEVRAS PERSONLIG PASSION

Omkring 15 af gårdens hektarer er olivenlunde, hvor oliven af de klassiske toscanske sorter Frantoio, Razzo og Leccino dyrkes. Landskabet, klimaet og den karakteristisk kalk- og sandholdige jordbund giver perfekte forhold til dyrkningen. Men det er ikke udelukkende de traditionelle sorter og det klassiske toscanske terroir, der afgør kvaliteten af den olivenolie, som gården producerer. Den viden og erfaring, som Ginevra har opbygget på gården, bl.a. ved selv at være passioneret vidensbærer og lægge vægt på egenhændigt at oplære gårdens medarbejdere, har været helt afgørende for det resultat, hun har opnået: at kunne producere en økologisk, toscansk olivenolie af allerhøjeste kvalitet.

Og Ginevras seneste bidrag til vores Grand Cru-udvalg er da også intet mindre end exceptionel. Da vi i Oliviers & Co besluttede at fejre vores 25 års jubilæum ved at fremhæve de allerbedste af de bedste producenter – de producenter, der med stor viden og omhu passer og plejer oliventræerne året rundt – faldt valget naturligt på Ginevras olivenolie fra høsten i november 2020. Den suveræne høst er absolut limited edition med sine kun 600L, og Ginevra har udviklet og produceret den specielt til Oliviers & Co.

SMAGEN AF TOSCANA

Tenuta di Ghizzano Grand Cru ekstra jomfru olivenolie er elegant, græsagtig og intens og let krydret med noter af artiskok, grønne asparges, abrikoskerner og ylang-ylang. Kort sagt noget af det ypperste, man vil kunne smage i olivenoliens verden.

Tenuta di Ghizzano Grand Cru ekstra jomfru olivenolie

Hvis du har fået lyst til at smage Ginevras økologiske, toscanske olivenolie, kan du finde Tenuta di Ghizzano olivenolien her (i stærkt begrænset og nummereret antal).

Og hvis du nogensinde kommer forbi Tenuta di Ghizzano, er godset ikke blot et besøg værd pga. den suveræne olivenolie og de passionerede mennesker, der står bag olivenolieproduktionen. Mens du er der, kan du jo passende nyde den skønne vin, som gården også producerer – og måske en gåtur i godsets pragtfulde, gamle, italienske renæssance-have.

 Tenuta di Ghizzano estate's italienske renæssancehave

 I denne serie kan du møde nogle af de passionerede olivenolieproducenter fra olivengårde i hele Middelhavsområdet, der står bag vores fantastiske ekstra jomfru olivenolier. Igennem 25 år har vi i Oliviers & Co opbygget varige relationer med nogle af verdens dygtigste olivenolieproducenter. Vi arbejder sammen med producenterne for at opnå den allerbedste kvalitet og smag produceret med respekt for naturen. Hos Oliviers & Co prioriterer vi økologi, når kvalitet og smag kan leve op til vores strenge krav. Men vi ved også, at det kræver enorme ressourcer at opnå økologisk certificering, og det kan være en stor udfordring for den enkelte producent. Derfor har vi forpligtet os til at hjælpe hver enkel af vores partnere med at konvertere deres produktion til certificeret økologisk produktion af olivenolier af den højeste kvalitet.

Vores olivenolier udvælges hvert år blandt over 1200 batches fra hundredevis af olivengårde, der skal leve op til vores strenge krav. Alle olivenolier er klassificeret på en 200-punkts skala, der involverer krav til frugtens kvalitet, høst- og presningsmetoder, målinger af bl.a syreindhold i laboratorium og organoleptiske egenskaber. Kun omkring tredive olier kommer hvert år gennem nåleøjet og udvælges af vores ekspert-oleolog, Eric Verdier.