Citrontærte med brændt marengs, champagneeddike og citronolie
Vores søde, dygtige gastro-venner fra AMALIESIGRID har skabt denne fantastisk smukke og sofistikerede opskrift – den perfekte afslutning på nytårsmiddagen 🍾
Og det bedste er, at den kan forberedes i god tid. Du kan nemlig lave tærten dagen før og blot lægge sidste hånd på tærten på selve aftenen.
Citrontærten er fyldt med den lækreste silkebløde hjemmelavede lemoncurd og toppes med brændt marengs, champagneeddike og citronolie.
Antal
10 personer |
Arbejdstid |
Tid i alt |
Ingredienser
Mørdej
230 g hvedemel
60 g flormelis
Et nip salt
140 g koldt smør
1 æg
Curd
2 æg
2 blommer
130 g sukker
1,5 dl citronsaft
Skal af 1/2 citron
2 tsk majsstivelse
70 g koldt smør
Marengs
4 pasteuriserede æggehvider/128 g
220 g sukker
2 tsk majsstivelse
1 tsk vaniljepulver/-sukker, fx denne fra Mette Ravn
2 tsk champagneeddike fra Olivers & Co
Topping
4 tsk citronolie fra Olivers & Co
2 tsk champagneeddike fra Olivers & Co
Sådan gør du
Begynd med mørdejen. Rør hvedemel, flormelis og salt sammen i en skål.
Skær smørret ud i mindre tern og smuldr det sammen med blandingen i skålen med fingrerne, til det ligner brødkrummer.
Pisk ægget sammen i separat skål og tilsæt det lidt ad gangen indtil dejen kun lige akkurat hænger sammen.
Form dejen til en kugle, pak den ind i film eller en frysepose og læg den på køl i 30 min.
Lav i mellemtiden lemoncurden. Rør æg, æggeblommer, sukker, citronsaft, citronskal og majsstivelse sammen i en lille gryde.
Kog det langsomt op under omrøring til det tykner (det kan tage et par minutter) og tag det så af varmen.
Skær smørret i små stykker, tilsæt det lidt ad gangen og rør det ud i curden, til det er cremet og ensartet.
Si det over i en skål og sæt det på køl.
Bag nu mørdejen. Forvarm din ovn på 180 graders varmluft.
Smør din tærteform (Ø24) og rul mørdejen ud til den er ca. 0,5 cm. tyk. Læg dejen i tærteformen og skær den til så den får en skarp kant. Prik huller i dejen med en gaffel, læg et stykke bagepapir i og hæld ris, tørre bønner eller lign. ned i bagepapiret for at holde bunden nede.
Blind-bag først mørdejen i 20 min., fjern så bagepapiret og ris/bønner og bag den i ca. 8 min. til den er mørk og gylden. Lad den så køle helt af.
Sæt mørdejen på dit serveringsfad og fordel lemoncurden i bunden. Sæt den så på køl imens du laver marengsen.
Pisk æggehviderne til bløde toppe. Det tager ca. 4-5 min.
Fortsæt piskningen og tilsæt 1 spsk sukker ad gangen hver 15. sekund. Det tager også ca. 4-5 min.
Tilsæt så majsstivelse, vaniljepulver/-sukker og champagneeddike fra Olivers & Co og pisk videre et par minutter til marengsen er sej og glat.
Fordel marengsen på tærten, sørg for der kommer højde på og lav så små fordybninger i marengsen, hvor du kan hælde citronolie og champagneeddike i.
Men brænd først marengsen med en creme brulee brænder og hæld så nænsomt lidt citronolie og champagneeddike i fordybningerne.
Server citrontærten med et glas demi sec mousserende vin eller champagne.
Bon appétit!
Opmærksomhedspunkter
Servering og opbevaring: Du kan sagtens lave både mørdej og lemoncurd dagen i forvejen og opbevare det på køl hver for sig. Men vi vil anbefale først at “samle” tærten og piske marengsen så tæt på servering som muligt. Men det kan godt gøres 4-5 timer i forvejen.
Koldt smør: Det er vigtigt, at smørret du bruger til mørdejen er helt koldt, så mørdejen ikke bliver for blød, når du arbejder med den. Tag det derfor først ud af køleskabet 5 min. inden du skal bruge det.
Du kan finde flere dejlige opskrifter på AMALIESIGRIDs hjemmeside. Vi anbefaler at følge deres skønne madplan, der kommer med gode opskrifter og inspiration hver uge. Se mere her