O&CO X WILDFOODING SANKETUR I KONGELUNDEN

Duften af sommerskov, strandeng og solskin i august. Søndagen i Kongelunden kunne ikke være startet bedre. Og dagen foldede sig ud som en velduftende rynket rose (for lige at smøre et ekstra tykt lag på sommer-romantikken).

Vi havde i Oliviers & Co endnu en gang teamet op med Thomas Laursen, der bl.a. er professionel sanker, kok og forfatter. Sidste år i september havde vi Oliviers & Co-kunder med på svampe- og sanketur i Gribskov. I år stod den på sensommer-sankning på den skønneste augustdag. Det er fantastisk at opleve, hvad de forskellige sæsoner har at byde på. Og i Kongelunden skulle vi sanke både i skov og på strandeng og strand. 

Thomas, Mikkel og Nina byder velkommen til sanketur i Kongelunden

Thomas fandt selvfølgelig de første vilde urter allerede på parkeringspladsen. Man skal bare kigge godt efter, så er de der. Vi øver os selv på en håndfuld urter ad gangen, så de stille og roligt planter sig fast i hukommelsen. Og når man først har spottet dem, så kører det. 

Thomas Laursen, professionel sanker, kok og forfatter

Hvad betyder det 'at sanke'?

At sanke betyder 'at samle', og dagens mission for vores gæster var at lære om netop de urter, bær og frugter, der i august er på deres højeste og klar til at blive samlet ind. For der er intet som smagen af friskhøstede vilde råvarer i sæson, der nærmest ingen forarbejdning behøver. Let tilbedredning, lidt anretning og god olivenolie, frisk syrlig/sød vineddike og flagesalt er som regel det eneste, vi tilføjer, for at fremhæve den gode smag. Du kan se kulminationen af sankningen og vores vilde frokost ved fine langborde i Kongelunden lidt længere nede i indlægget. 

Oliviers og Cos gæster sanker urter på strandengen i Kongelunden

Vores gæster kom på arbejde på strandengen i Kongelunden, og her fandt vi bl.a. strandasters, salturt og strandtrehage. 

Oliviers og Co gourmet sanketur med Thomas Laursen i Kongelunden

Der var smil og glade dage og fuld smæk på sankeskolen. Vejret viste sig fra sin bedste side, og det var heldigvis ikke blevet for tørt endnu.  

Der sankes urter i Kongelunden med Thomas Laursen og Oliviers og Co

Sanketur på strandeng og strand med Wildfooding og Oliviers og Co

Strandengen grænser selvfølgelig op til stranden, som har sine helt egne vilde urter at byde på. Her fandt vi bl.a. strandmælde galore, strandsennep, strandarve og strandkarse. 

VILD MAD I UDENDØRSKØKKENET

Thomas Laursen gennemgår dagens høst fra O&CO sanketur i Kongelunden

Da vi vendte tilbage til vores udvalgte lille lysning i skoven, gennemgik Thomas dagens vilde høst for spidsede ører. Vi havde taget få basiselementer til køkkenet med hjemmefra, men det meste blev freestylet alt efter, hvad naturen bød på i Kongelunden. Vi havde fyldt taskerne med olivenolier, krydderier og eddiker. Og Thomas kom med forråd fra andre sæsoner, som var syltet, tørret, fermenteret og præserveret på andre måder.

Grand Cru olivenolie til olivenoliesmagning med Oliviers og Co

Mens Thomas og et par flittige hjælpere forberedte den vilde frokost, holdt vi en lille olivenoliesmagning. Vi havde medbragt vores milde spanske sommerolie fra Pago de Penarubbia, der i den grad passede til settingen. Portugisiske A Capela dos Olivais er vores dejlige og let græsagtige bestseller, der passer til det meste. Og til sidst smagte vi på vores intense og græsagtige guldvinder fra Chianti i Toscana, Frantoio Pruneti

Mikkel serverer Frantoio Pruneti til olivenoliesmagning med Oliviers og Co

Pyntede langborde til vild frokost i det fri med Oliviers og Co på sanketur

Langbordene blev pyntet med blomster fra Ninas mors have, og vi havde service med til opdækningen. Et af vores mål, når vi laver events, er at reducere brugen af engangs-service så meget som muligt. Det giver lidt længere tid i opvasken efterfølgende, men det giver så meget mening, når vi pakker sammen og kun har en lillebitte pose affald med tilbage. Og så er det bare en bedre smagsoplevelse, at nyde made med rigtig service.

VILD MAD PÅ MENUEN

Appetizer vandmelon med citronsaft, mynte og urtesukker

Frokosten endte med at være mange forskellige retter. Vi startede ud med vandmelon vakumeret med citronsaft, mynte, bronzefennikel og spansk kørvel og urtesukker. Den lækre kolde vandmelon er en fantastisk, frisk tørstslukker efter et par varme solrige timer i naturen. 

Appetiser med syltede ansjoser fra Grøndal med hjemmelavet svampemayo på surdej fra Hart Bageri. Toppet med vilde urter.
Appetizer med lækre syltede ansjoser fra Grøndals og Thomas' hjemmelavede svampemayo på surdej fra vores venner i Hart Bageri. Toppet med vilde urter samlet på dagen. 

Gedeost rørt op med citronolie, toppet med lagret figenbalsamico fra Modena og morgenfrueblomster og vilde urter.

Gedeost rørt op med citronolie, toppet med lagret figenbalsamico fra Modena, morgenfrueblomster og vilde urter sanket på dagen. 

Surdejsbrød fra Hart Bageri med røget nældepesto, fermenterede ramsløg og portugisiske estate olivenolie A Capela dos Olivais

Surdejsbrød fra Hart Bageri med røget nældepesto og fermenterede ramsløg. Her brugte vi vores portugisiske estate olivenolie A Capela dos Olivais fra Tras-os-Montes, der gav en fin græs- og frugtagtig kant til brændenælderne.

Sommersalat med vandmelon, agurk, feta og vilde blomster. Toppet med mynteolie, honning-ingefæreddike og lidt havsalt.

Sommersalat med vandmelon, agurk, smuldret feta og vilde blomster sanket på dagen. Toppet med mynteolie & honning-ingefæreddike og lidt flagesalt. 

Tomatsalat med hyben, hindbæreddike, gråbynke, strandmælde, havtorn toppet med intens og græsagtig estate olivenolie fra Frantoio Pruneti

Tomatsalat med hyben, gråbynke, strandmælde, havtorn – en ren c-vitamin bombe! Toppet med vores intense og græsagtige estate olivenolie fra Frantoio Pruneti i Chianti og vores skønne friske Hindbæreddike

Orechiette med syltede fyrblomster, røgede og syltede kejserhatte, løgkarse, brøndkarse, panko rasp, fermenteret honningsvamp, vilde løg, salturt, strandasters, valnøddebladsolie, røllike

Orechiette (skøn pasta, der på italiensk betyder 'små ører') med syltede fyrblomster, røgede og syltede kejserhatte, løgkarse, brøndkarse, panko rasp, fermenteret honningsvamp, vilde løg, salturt, strandasters, valnøddebladsolie, røllike

Riz au lait med ugandavanilje og olivenolie, syltede pærer med tahitivanilje, friske brombær, blåbær, havtorn og rynket rose - sluttet af med citronolie på toppen

Vores friend in food Mette Ravn, som er Danmarks vanilje-dronning, havde stået for en lækre sommerdessert på dagen: Riz au lait med ugandavanilje og citronolie, syltede pærer med tahitivanilje, friske brombær, blåbær, havtorn og rynket rose - toppet med lidt ekstra citronolie. Yum!

Mikkel og Nina fra Oliviers og Co og Thomas Laursen var værter ved sanketuren i Kongelunden

 

Thomas Laursen, Mikkel og Nina ved Sanketur i Kongelunden

De glade værter takkede af for den bedste dag i Kongelunden! Herunder kan du se en liste over alt det vilde, som vi sankede. 

Det fandt vi i skoven

Gråbynke
Røllike
Skvalderkål
Burre
Korbær
Tør løgkarse
Stor nælde
Vilde hindbær
Rønnebær
Brombær


Det fandt vi på strandeng og strand

Strandasters
Salturt
Strandtrehage 
Vejbred
Slåen
Kvan
Strandkarse
Strandarve
Strandmælde
Strandsennep
Rynket rose og hyben
Havtorn
Gul snerre/Jomfru Marias sengehalm
Vilde løg

 

Vi holder løbende gourmet events. Hvis du gerne vil med på næste sanketur, olivenoliesmagning eller andre af vores madevents, kan du følge os på Instagram og Facebook eller skrive dig op til vores nyhedsbrev, hvor vi altid annoncerer vores events.