O&CO X WILDFOODING SANKETUR I KONGELUNDEN
Duften af sommerskov, strandeng og solskin i august. Søndagen i Kongelunden kunne ikke være startet bedre. Og dagen foldede sig ud som en velduftende rynket rose (for lige at smøre et ekstra tykt lag på sommer-romantikken).
Vi havde i Oliviers & Co endnu en gang teamet op med Thomas Laursen, der bl.a. er professionel sanker, kok og forfatter. Sidste år i september havde vi Oliviers & Co-kunder med på svampe- og sanketur i Gribskov. I år stod den på sensommer-sankning på den skønneste augustdag. Det er fantastisk at opleve, hvad de forskellige sæsoner har at byde på. Og i Kongelunden skulle vi sanke både i skov og på strandeng og strand.
Thomas fandt selvfølgelig de første vilde urter allerede på parkeringspladsen. Man skal bare kigge godt efter, så er de der. Vi øver os selv på en håndfuld urter ad gangen, så de stille og roligt planter sig fast i hukommelsen. Og når man først har spottet dem, så kører det.
Hvad betyder det 'at sanke'?
At sanke betyder 'at samle', og dagens mission for vores gæster var at lære om netop de urter, bær og frugter, der i august er på deres højeste og klar til at blive samlet ind. For der er intet som smagen af friskhøstede vilde råvarer i sæson, der nærmest ingen forarbejdning behøver. Let tilbedredning, lidt anretning og god olivenolie, frisk syrlig/sød vineddike og flagesalt er som regel det eneste, vi tilføjer, for at fremhæve den gode smag. Du kan se kulminationen af sankningen og vores vilde frokost ved fine langborde i Kongelunden lidt længere nede i indlægget.
Vores gæster kom på arbejde på strandengen i Kongelunden, og her fandt vi bl.a. strandasters, salturt og strandtrehage.
Der var smil og glade dage og fuld smæk på sankeskolen. Vejret viste sig fra sin bedste side, og det var heldigvis ikke blevet for tørt endnu.
Strandengen grænser selvfølgelig op til stranden, som har sine helt egne vilde urter at byde på. Her fandt vi bl.a. strandmælde galore, strandsennep, strandarve og strandkarse.
VILD MAD I UDENDØRSKØKKENET
Da vi vendte tilbage til vores udvalgte lille lysning i skoven, gennemgik Thomas dagens vilde høst for spidsede ører. Vi havde taget få basiselementer til køkkenet med hjemmefra, men det meste blev freestylet alt efter, hvad naturen bød på i Kongelunden. Vi havde fyldt taskerne med olivenolier, krydderier og eddiker. Og Thomas kom med forråd fra andre sæsoner, som var syltet, tørret, fermenteret og præserveret på andre måder.
Mens Thomas og et par flittige hjælpere forberedte den vilde frokost, holdt vi en lille olivenoliesmagning. Vi havde medbragt vores milde spanske sommerolie fra Pago de Penarubbia, der i den grad passede til settingen. Portugisiske A Capela dos Olivais er vores dejlige og let græsagtige bestseller, der passer til det meste. Og til sidst smagte vi på vores intense og græsagtige guldvinder fra Chianti i Toscana, Frantoio Pruneti.
Langbordene blev pyntet med blomster fra Ninas mors have, og vi havde service med til opdækningen. Et af vores mål, når vi laver events, er at reducere brugen af engangs-service så meget som muligt. Det giver lidt længere tid i opvasken efterfølgende, men det giver så meget mening, når vi pakker sammen og kun har en lillebitte pose affald med tilbage. Og så er det bare en bedre smagsoplevelse, at nyde made med rigtig service.
VILD MAD PÅ MENUEN
Frokosten endte med at være mange forskellige retter. Vi startede ud med vandmelon vakumeret med citronsaft, mynte, bronzefennikel og spansk kørvel og urtesukker. Den lækre kolde vandmelon er en fantastisk, frisk tørstslukker efter et par varme solrige timer i naturen.
Appetizer med lækre syltede ansjoser fra Grøndals og Thomas' hjemmelavede svampemayo på surdej fra vores venner i Hart Bageri. Toppet med vilde urter samlet på dagen.
Gedeost rørt op med citronolie, toppet med lagret figenbalsamico fra Modena, morgenfrueblomster og vilde urter sanket på dagen.
Surdejsbrød fra Hart Bageri med røget nældepesto og fermenterede ramsløg. Her brugte vi vores portugisiske estate olivenolie A Capela dos Olivais fra Tras-os-Montes, der gav en fin græs- og frugtagtig kant til brændenælderne.
Sommersalat med vandmelon, agurk, smuldret feta og vilde blomster sanket på dagen. Toppet med mynteolie & honning-ingefæreddike og lidt flagesalt.
Tomatsalat med hyben, gråbynke, strandmælde, havtorn – en ren c-vitamin bombe! Toppet med vores intense og græsagtige estate olivenolie fra Frantoio Pruneti i Chianti og vores skønne friske Hindbæreddike.
Orechiette (skøn pasta, der på italiensk betyder 'små ører') med syltede fyrblomster, røgede og syltede kejserhatte, løgkarse, brøndkarse, panko rasp, fermenteret honningsvamp, vilde løg, salturt, strandasters, valnøddebladsolie, røllike
Vores friend in food Mette Ravn, som er Danmarks vanilje-dronning, havde stået for en lækre sommerdessert på dagen: Riz au lait med ugandavanilje og citronolie, syltede pærer med tahitivanilje, friske brombær, blåbær, havtorn og rynket rose - toppet med lidt ekstra citronolie. Yum!
De glade værter takkede af for den bedste dag i Kongelunden! Herunder kan du se en liste over alt det vilde, som vi sankede.
Det fandt vi i skoven
Gråbynke
Røllike
Skvalderkål
Burre
Korbær
Tør løgkarse
Stor nælde
Vilde hindbær
Rønnebær
Brombær
Det fandt vi på strandeng og strand
Strandasters
Salturt
Strandtrehage
Vejbred
Slåen
Kvan
Strandkarse
Strandarve
Strandmælde
Strandsennep
Rynket rose og hyben
Havtorn
Gul snerre/Jomfru Marias sengehalm
Vilde løg
Vi holder løbende gourmet events. Hvis du gerne vil med på næste sanketur, olivenoliesmagning eller andre af vores madevents, kan du følge os på Instagram og Facebook eller skrive dig op til vores nyhedsbrev, hvor vi altid annoncerer vores events.