5. december – olivenolie med piment d'Espelette
Velkommen 5. december ❤️
Bag dagens låge i årets julekalender fra Oliviers & Co finder du vores olivenolie med piment d'Espelette. Og du kan glæde dig til at smage noget helt særligt – uanset om du allerede er fan af chiliolie eller foretrækker din mad uden alt for meget spice 🌶
Piment d'Espelette er nemlig en ganske speciel fransk chilifrugt, som er berømmet for sin frugtige og aromatiske smag. Og så er den helt uundværlig i det skønne franske baskiske køkken.
Den særlige franske piment d'Espelette
Men hvad er det egentlig, der gør Piment d'Espelette så speciel, at krydderiet, som det eneste franske krydderi, har fået AOP/BOB-status – sådan som vi ellers kender det fra Champagne og Roquefort?
Og hvilken rolle har kvinderne i regionen omkring den lille vestfranske by Espelette spillet i den lille chilifrugts rejse til den absolutte gastronomiske top?
Det har vi skrevet lidt om her:
Piment d'Espelette – smagen af det franske baskerland
Gode opskrifter med piment d'Espelette olivenolie
Den aromatiske chili-olie kan bruges til alle de retter, hvor du normalt smager til med lidt frisk eller tørret chili eller chiliolie. Prøv fx piment d'Espelette chiliolien over pizza, pasta, salater, kød, fisk og skaldyr, til alle grillretter – og på avokadomaden.
Har du favoritretter fra det skønne baskiske køkken, er piment d'Espelette-olien selvfølgelig oplagt. Brug den fx til simreretter som Poulet Basquaise, patéer og terriner og Sauce Basquaise.
I vores køkken elsker vi at bruge piment d'Espelette-olivenolien som topping til alle supper og til fisk og skaldyr – her får du to af vores favoritopskrifter.
Opskrift: Ditte Ingemanns græskarsuppe
En klar favorit fra dygtige Ditte Ingemann, som vi vender tilbage til igen og igen. Dejlig varmende og cremet græskarsuppe med kokosmælk og et spicy touch, der klæder græskarret eminent.
Find opskriften på Ditte Ingemanns spicy græskarsuppe her
Opskrift: Blåmuslinger med tomat og Espelette chili
Blåmuslinger er en klassisk vinterspise, og i denne opskrift tilberedes de med tomat og piment d'Espelette-chiliolie på ægte fransk-baskisk manér.
Find opskriften på blåmuslinger med tomat og Espelette chili her
Glædelig 5. december fra alle os i Oliviers & Co ❤️
🎄
Følger du os på instagram og Facebook? Her deler vi inspiration med fokus på sæson og gode råvarer. Og i december har vi en dejlig adventskonkurrence, som du er meget velkommen til at deltage i, hvis du har lyst – måske du bliver én af de heldige vindere🤞🎁