Anna Cianca's umbriske olivenolie er skabt fra hjertet

Det maleriske Umbrien ligger frodigt midt i Italien og er kendt som "cuore verde d'Italia" – Italiens grønne hjerte. Regionen har ingen kystlinje, men er i stedet kendetegnet ved de mange små og store vandløb, søer og floder. Tiberen løber på sin lange vej til udløbet i Rom igennem hele regionen og bidrager til det smukke bakkede landskab, der veksler mellem olivenlunde, vingårde, marker og skov.

I de grønne bakker uden for Umbriens hovedby Perugia ligger Annas Cianca Susanis økologiske gård Casamanza med udsigt til Monte Subasio og Assisi. Her dyrker Anna omhyggeligt sine olivenlunde med rødderne solidt plantet i den gunstige umbriske jord.

Umbrien Italiens grønne hjerte

DET FATTIGE KØKKEN – MED GENERØSE MÆNGDER TRØFFEL

Det frodige Umbrien er i den grad en landbrugsregion, og det har sat sine spor i regionens fødevaretraditioner. Det traditionelle umbriske køkken har sit udgangspunkt i bøndernes rustikke og nærende retter, og italienerne referer til det som "la cucina povera", det fattige køkken. Det skal dog ikke forstås sådan, at råvarerne fejler noget, tværtimod. I det enkle køkken med få ingredienser påskønnes netop, at kvaliteten er så høj som muligt. Den gode olivenolie er selvfølgelig en fast og afgørende bestanddel sammen med årstidens friske råvarer, og der bruges gerne simple og sunde ingredienser i de robuste umbriske anretninger.

Foruden den gode olivenolie er regionen især kendt for retter og slagtervarer med gris og vildt (fx vildsvin og hare, porchetta og salumi), for frisk og lagret pecorino, bælgfrugter, især de lækre og unikke linser fra Castelluccio, friske grøntsager, ferskvandsfisk, svampe og skøn hvidvin fra Orvieto.

Både de rustikke pølser, den simple fåreost og de enkle pastaretter garneres ofte med større mængder høvlet frisk trøffel, når de er i sæson. De kostbare trøfler forbinder man måske ikke umiddelbart med fattige bonderetter, men forekomsten af både sorte og hvide trøfler i regionen er rig, og det forstår man selvfølgelig at benytte sig af!

Gnocchi med pølse-ragu og høvlet sort trøffel

UDSØGT OG VÆRDSAT OLIVENOLIE

Som i Italien generelt, og i Middelhavsområdet i øvrigt, er olivenolie en fuldstændig integreret del af Umbriens historie og kultur, og der har været dyrket oliven i Umbrien helt tilbage til etruskernes tid i det 5. århundrede f.Kr.

I dag udgør Umbriens olivenolieproduktion kun omkring 2 procent af Italiens samlede produktion, men den er til gengæld meget højt værdsat. Ikke mindre en 5 forskellige DOP-beskyttede olivenolier har den relativt lille region.

DOP – Denominazione di Origine Protetta (på dansk BOB – Beskyttet oprindelsesbetegnelse) – er en kvalitetsbetegnelse, der sikrer to ting: at produktet stammer fra et afgrænset område, der bidrager med visse unikke kvaliteter til produktet, og at produktionen foregår i samme område efter nøje kontrollerede strenge regler. At få tilkendt en DOP-beskyttelse er reelt en ultimativ anerkendelse af generationer og generationers arbejde med at udvikle, perfektionere og forfine et produkt.

I begyndelsen af ​​middelalderen efter det romerske imperiums sammenbrud var olivendyrkningen ellers næsten ved at svinde bort i regionen igennem en lang periode med krige og hungersnød. Men takket være munkene i klostrene, der dyrkede oliven i de såkaldte horti conclusi (lukkede haver), overlevede olivendyrkningen, og olivenolien blev bevaret og videreført som en helt afgørende og højt værdsatte del af den umbriske madtradition, sådan som vi kender den i dag.

Oliventræ i klosterhave

TILBAGE TIL RØDDERNE

Da Anna efter at have tilbragt år med at rejse i verden valgte at vende tilbage og slå sig ned i den umbriske muld, var det først og fremmest for at genopdage sine rødder og leve i pagt med årstidens rytmer i det frodige landskab. Somme tider er det måske sådan, at man først for alvor får øje på værdien af den kultur og tradition, man er rundet af, og måske også hvor ens hjerte ligger, når man har oplevet lidt andre perspektiver.

Anna overtog gården Casamanza, hvis hovedhus stammer helt tilbage fra 1600-tallet, og allerede fra begyndelsen valgte hun at dyrke sin gården med sædskifte og uden pesticider og kemi. Så da Umbrien i forbindelse med landdistriktets udviklingplan indførte miljøvenlige landbrugsforanstaltninger og økologiske landbrugsmetoder, var det helt naturligt for Anna at tilslutte sig den som en af de første gårde. Det betød jo blot, at de principper hun allerede havde indført, blev understøttet og certificeret.

Umbrien, Italiens grønne hjerte, olivenolieproducent Anna Cianca, Oliviers & Co

UMBRISK PERFEKTION

Casamanzas 25 hektar frodige jord er beliggende i en højde af 344 meter og hovedsagelig dækket af oliventræer, hvoraf nogle af træerne er århundreder gamle. De historiske oliventræer er af de traditionelle umbriske sorter Leccino, Frantoio, Moraiolo og desuden Dolce Agocia, en sort der er sjælden og helt lokal for netop dette specifikke område omkring Trasimeno-søen.

Til dette klassiske og gunstige umbriske udgangspunkt tilfører Anna en helt særlig omhu for at skabe sin ekstraordinære økologiske ekstra jomfru olivenolie. Gårdens oliven høstes manuelt og tidligt i den helt rigtige modningsperiode for at opnå et højt indhold af polyfenoler på imponerende 700mg/kg. Herefter koldpresses høsten senest 2 timer efter høst. Resultatet er, foruden det tårnhøje polyfenol-tal og deraf masser af de sunde antioxidanter, en fantastisk olivenolie med aromatiske noter af tomatblade og grønne æbler.

Økologisk Cianca Anna ekstra jomfru olivenolie

Har du fået lyst til at smage Annas udsøgte og økologiske, umbriske olivenolie, kan du finde Cianca Anna olivenolien her (i stærkt begrænset og nummeret antal).

Skulle du befinde dig i Umbrien, har du mulighed for at opleve Casamanza på første hånd. Anna deler nemlig gerne sit landlige paradis og driver et lille agriturismo, hvor du kan opleve årstidernes gang, sådan som de udspiller sig på gården.

I denne serie kan du møde nogle af de passionerede olivenolieproducenter fra olivengårde i hele Middelhavsområdet, der står bag vores fantastiske ekstra jomfru olivenolier. Igennem 25 år har vi i Oliviers & Co opbygget varige relationer med nogle af verdens dygtigste olivenolieproducenter. Vi arbejder sammen med producenterne for at opnå den allerbedste kvalitet og smag produceret med respekt for naturen. Hos Oliviers & Co prioriterer vi økologi, når kvalitet og smag kan leve op til vores strenge krav. Men vi ved også, at det kræver enorme ressourcer at opnå økologisk certificering, og det kan være en stor udfordring for den enkelte producent. Derfor har vi forpligtet os til at hjælpe hver enkel af vores partnere med at konvertere deres produktion til certificeret økologisk produktion af olivenolier af den højeste kvalitet.

Vores olivenolier udvælges hvert år blandt over 1200 batches fra hundredevis af olivengårde, der skal leve op til vores strenge krav. Alle olivenolier er klassificeret på en 200-punkts skala, der involverer krav til frugtens kvalitet, høst- og presningsmetoder, målinger af bl.a syreindhold i laboratorium og organoleptiske egenskaber. Kun omkring tredive olier kommer hvert år gennem nåleøjet og udvælges af vores ekspert-oleolog, Eric Verdier.